Otkrivamo koje su to prednosti grejanja na pelet

1546

KULA - Iako je leto, dobro bi bilo da na vreme razmislite o predstojećoj grejnoj sezoni. Grejanje na pelet je u poslednjih nekoliko godina sve popularnije u Srbiji, a najveći razlozi za to su očuvanje životne sredine i komfornost.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Grejanje na pelet smanjuje emitovanje gasova sa efektom staklene bašte za više od polovine u odnosu na fosilna goriva i prirodan gas. Pelet spada u obnovljive i neiscrpne izvore energije i ovaj vid grejanja je veoma koristan zbog dobrog sagorevanja i visoke energetske efikasnosti. Poseduje mali procenat vlage što pozitivno utiče na radni vek kotla.

Ovo je veoma komforan vid grejanja jer štedi vreme oko pripreme ogrevnog materijala, jednostavan je za upotrebu, održavanje i ekonomičan je.

Kvalitet peleta znatno utiče na cenu grejanja. Drveni peleti su kvalitetniji od agro peleta jer emituju veću količinu toplote i zbog toga je potrebna manja količina da bi se postigla odgovarajuća i željena temperatura.

Peći na pelet su uglavnom automatizovane, neke od njih su opremljen displejom (ekranom) koji služi kao kontrolna tabla za rukovanje. Peć se može kontrolisati pomoću daljinskog upravljača, a postoje modeli koji se kontrolištu putem Wi-Fi mreže. Svi kotlovi na pelet su izrađeni po visokim Evropskim standardima kada su u pitanju kvalitet, materijal i funkcionalnost.

Upravo ovakve gorionike i kotlove je moguće pronaći u firmi „ATI-Terming“ koja se nalazi u Kuli, na Kucurskom putu bb.

Kako su nam rekli u firmi „ATI-Terming“, cilj je bio postići sigurno sagorevanje svih vrsta goriva u peletima i drugoj granulaciji (drveni pelet, žitni pelet, sojin pelet, zrno kukuruza, koštice,itd), imati pouzdanu elektroniku koja sve zahteve ispunjava precizno i kotao koji je izvorno konstruisan za visoku efikasnost rada. Sve to su uspeli da spoje u novom „Ozon“ kotlu.

Međutim, za dugovečnost peći i potpunu iskorišćenost peleta neophodno je da se pridržavate pravila za održavanje. Pored toga što su odlična alternativa za standardne metode grejanja, ove pećke se estetski uklapaju u svako domaćinstvo.