Zločin u Kuli: Ubio najboljeg prijatelja da bi se dokopao njegovog odela!

5347

KULA - Tog januara 1929. godine cela Evropa je bila duboko pod snegom, Jugoslavija je ušla u period apsolutističke vladavine kralja Aleksandra I, a čitaoci lista "Vreme" pratili su iz broja u broj izbor nove misice. U to vreme, Kulu je potresao strašan zločin o kojem je ovaj list izveštavao.

Članak o zločinu u Kuli pronašli smo u broju lista „Vreme“ koji je izašao 19. januara 1929. godine, a koji u originalu možete da pronađete na strani 6 sa sajtu Digitalne Narodne biblioteke Srbije.

U nastavku pročitajte ceo članak:


Zločin za nekoliko stotina dinara

Da bi došao do novog odela, jedan mladić ubija svog najboljeg prijatelja

Sombor, 17. januara – Početkom ovog meseca, „Vreme“ je javilo o jezivom zločinu koji je tih dana izvršen u Kuli* kada je Stevan Kojan, dvadesetogodišnji mladić i prodavac srećaka, na jedan svirep način izvršio ubistvo nad svojim prijateljem Franjom Olahom, trgovačkim putnikom iz Stare Kanjiže. U prvi momenat, o zlikovcu se nije ništa znalo, jer je ubica, pošto je opljačkao svoju žrtvu, leš zatrpao u slamu tako da su policijske vlasti u Kuli nesrećnog mladića pronašle tek posle nekoliko dana. Za to vreme, Kojan je uspeo da iz Kule otputuje u Suboticu, gde je blagodareći obazrivosti tamošnje policije uhvaćen u trenutku kad se spremao da napusti Suboticu i pobegne u neko drugo mesto.

Odmah posle hapšenja ubice povedena je istraga. U početku se nisu mogli utvrditi razlozi koji su ovog svirepog mladića rukovodili da nad svojim dojučerašnjim prijateljem izvrši ubistvo. Ali marljivim isleđenjem, policiji je na kraju pošlo za rukom da pored priznanja optuženog sazna još i neke pojedinosti iz kojih se može zaključiti da je Kojan ovo ubistvo izvršio samo iz želje da se dočepa novog odela pokojnog Olaha. Svoju nameru ostvario je jedne večeri na taj način što je pozvao pokojnog Olaha da idu na obližnji salaš nekog njegovog prijatelja gde će se, kako mu je on govorio, zajedno cele noći veseliti.

Ne sluteći da će mu se ma šta rđavo desiti, nesrećni mladić je prihvatio Kojanov predlog. Međutim, neposredno posle polaska, Kojan je iskoristio zgodan trenutak i kad se pokojni Olah nije ni najmanje nadao prišao mu je s leđa udarivši ga snažno nekoliko puta kocem po glavi usled čega je smrt morala nastupiti momentalno. Odmah posle ubistva, zločinac je skinuo odelo sa svoje žrtve i pošto je isto obukao na sebe zatrpao je leš slamom. Bojeći se da ne bude pronađen, iste večeri doputovao je u Suboticu gde je uhvaćen i sproveden somborskom okružnom sudu koji u ovoj stvari sada vodi istragu. (Vreme)

* Zbog izgubljenih, oštećenih i loše fotokopiranih stranica, nismo bili u mogućnosti da pronađemo prvu vest o ovom zločinu.

Nešto ranije istog meseca uhapšeni su dvojica Sivčana koji su pokušali da ubiju i opljačkaju bogate posednike iz Kruščića. O tome smo pisali na sledećem linku: List “Vreme” 1929. godine izveštavao o akciji hapšenja dvojice Sivčana u Kruščiću