Novčane kazne za neodgovorne građane opštine Odžaci zbog neuništavanja ambrozije

1333

ODŽACI - Pomoćnik predsednika opštine Odžaci Andrija Hajdu održao je konferenciju za novinare povodom početka sezone cvetanja ambrozoje, koja se sve više širi na našim prostorima.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Ambrozija spada u invazivne korove i jedna je od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu.

Hajdu je uputio apel svim građanima opštine Odžaci, a posebno poljoprivrednim proizvođačima, da ispunjavaju zakonsku obavezu i uništavaju ovu štetnu biljku na svojim parcelama, fizičkim i hemijskim putem.

Poljočuvarska služba će obilaziti i kontrolisati kako Odžake, tako i naseljena mesta, zajedno sa komunalnom inspekcijom. Nesavesni građani će se prvo opominjati, a ukoliko ništa ne budu preduzimali, biće naplaćivane i novčane kazne, na osnovu opštinske Odluke i to u visini od 50.000 do 500.000 dinara za pravna lica, od 2.500 do 50.000 za odgovorna lica u pravnom licu, od 5.000 do 250.000 za preduzetnike i u visini od 2.500 do 50.000 dinara za fizička lica.

Pored novčanih kazni, građani i preduzetnici će biti u obavezi da nadoknade i troškove komunalnih preduzeća koji će, ukoliko vlasnici ili korisnici parcela neće, očistiti ambroziju. Lokalna samouprava će takođe angažovati komunalna preduzeća kako bi se očistile javne površine na teritoriji opštine Odžaci.