U Ruskom Krsturu u toku pripreme za Dane krsturske paprike

714

RUSKI KRSTUR - Turističko-privredno-kulturna manifestacija "Dani krsturske paprike" održaće se 17. avgusta u Ruskom Krsturu kada se dočekuje dolazak gostiju iz Slovačke, Mađarske, predstavnika lokalne i pokrajinske vlasti i drugih.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Pripreme za manifestaciju su pri kraju, a Dušica Oros iz Udruženja proizvođača paprike “Kapsikum anum”, koje je organizator ovog događaja, otkrila je za “Rutenpres” šta nas sve očekuje. Kako kaže, manifestacija počinje u 10:00 časova kuvanjem ajvara, a potom će biti postavljeni štandovi sa domaćim proizvodima, posle čega sledi obilazak parcela s paprikom, oglednih polja na kojima će biti predstavljena nova vrsta crvene paprike.

Najmlađi će moći da učestvuju u tradicionalnom tematskom maskenbalu i takmičenju za najlepšu masku, a potom sledi takmičenje u kuvanju ajvara, odabir najlepšeg štanda, najteže paprike, a za pobednike u tim kategorijama obezbeđene su prigodne nagrade.

Prijave za učešće na manifestaciji su do 12. avgusta. Za takmičenje u kuvanju ajvara mogu da se prijave svi zainteresovani, a organizatori su dužni da obezbede papriku, šporete i drvo. Takmičari moraju da donesu svoje začine, kao i posudu u kojoj će kuvati ajvar.

U ponudi će tradicionalno biti u ponudi jela iz kotlića za čije kuvanje mogu da se prijave svi zainteresovani, a poznato je da toga dana svi stanovnici Ruskog Krstura jedu na ovoj manifestaciji, piše Ruske slovo.

Manifestacija se održava na starom mestu, u malom parku u centru, gde će biti postavljeni štandovi sponzora i ručnih radova koji predstavljaju ovo selo.