Budite i vi deo prve Diksilend večeri u Somboru

403

SOMBOR - U Somboru će se 2. avgusta sa početkom od 18:00 časova, održati prvo Diksilend veče uličnih svirača. Publika će imati priliku da se kroz film, muziku i ples vrate u doba kabarea, svinga, flaper devojaka i Diksilenda.

Foto: Promo

Na glavnom trgu, u Ulici Kralja Petra će nastupiti beogradski sastav Belgrade Dixieland Orchestra, zajedno sa plesnom školom Ravangrad. Pored njih će na čak 10 balkona zasvirati oko 25 muzičara iz cele Vojvodine. Solo, duo, trio sastavi i kvarteti će publici prirediti jedinstveni jam session na otvorenom.

Belgrade Dixieland Orchestra je orkestar koji je stekao veoma značajnu evropsku reputaciju i širom Evrope je održao više od 500 koncerata. S obzirom na to da je ovo jedini orkestar takve vrste u zemlji, direktno je zaslužan što se Diksilend uzdigao iz pepela, na temeljima koje su decenijama mukotrpno gradili svi džezeri ovih prostora.

Program će upotpuniti Katarina Stojkov, The Hat Matter, Gitart+, Pero Stojančević, Hot Club OFNS, Bogdan Spasić, Steadys, Deeps trio, Goran Strugar, Zorana Iđuški duo i NS jazz trio!

Pored sjajne muzike, na fasadama zgrada će se održati i projekcije nemih filmova, a svi posetioci će biti pozvani da budu deo diksilend noći u Somboru tako što će doći obučeni u stilu dvadesetih godina!

Diksilend je stil koji objedinjuje elemente bluza i regtajma. Sa ovim stilom prvi put se pojavila i sama reč džeza, a dvadesete godine predstavljaju godine džeza, prohibicije i pokreta za ženska prava.