Predstave „Gospođica Julija“ i „Slučajna smrt jednog anarhiste“ oduševile publiku u Trebinju

243

KULA / CRVENKA - Dve predstave iz naše opštine, "Gospođica Julija" Kulturnog centra Kula i "Slučajna smrt jednog anarhiste" Pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke odigrane su na 62. Festivalu festivala u Trebinju.

Foto: B. Grbić

Kuljani, koji su na ovogodišnjem Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije dobili drugu nagradu, na sceni Kulturnog centra Trebinje zaigrali su četvrtog festivalskog dana. „Gospođicu Juliju„, psihološku dramu o ljubavi, hirovima i strastima, potčinjavanju i manipulaciji, iz pera klasika dramskog naturalizma Augusta Strindberga, režirao je Fuad Tabučić. Diplomu protagoniste večeri žiri publike je dodelio Slobodanu Nogavici za ulogu sluge Žana.

Pretposlednje veče trebinjskog Festivala festivala bilo je rezervisano za predstavu „Slučajna smrt jednog anarhiste“ Darija Foa u izvođenju crvenačkog Pozorišta „Stevan Sremac“. Predstava crvenačkog pozorišnog ansambla ovogodišnji je pobednik Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije, a režiju potpisuje Igor Pavlović.

„Slučajna smrt jednog anarhiste“ govori o istinitom događaju iz 1969. godine kada je u eksploziji bombe u Poljoprivrednoj banci u Milanu poginulo 16 građana. Policija je, kasnije se ispostavilo, nepravedno osumnjičila anarhistu Đovanija Pinelija, a posle trodnevnog ispitivanja izbacila ga kroz prozor sa četvrtog sprata. Ovo ubistvo je pokušano da se prikrije na sve načine.

Diploma protagoniste večeri po oceni žirija publike pripala je Cvijeti Jovanović Mučalica za ulogu ludaka.