Projekcije sa XX Međunarodne smotre arheološkog filma u Gradskom muzeju u Vrbasu

142

VRBAS - U sali Gradskog muzeja u Vrbasu od 5. do 9. avgusta biće prikazane projekcije sa XX Međunarodne smotre arheološkog filma. Filmove ćete moći da gledate od 18:00 časova.

U ponedeljak 5. avgusta biće prikazan film „Manastir Svetog Antonija“ u režiji Jusufa Abu Seifa. Ovo je priča o manastiru Koptske orijentalno-pravoslavne crkve koji je izgrađen 356. godine, nalazi se u Istočnoj pustinji u Egiptu 150 kilometara od Kaira i ima zanimljivu i burnu prošlost.

Potom sledi film „Abu Simbel“, ostvarenje autora Manu Trifa koji svedoči o nedavnim saznanjima stručnjaka koji su radili na jednom od najznačajnijih svetskih arheoloških lokaliteta. Abu Simbel se nalazi u južnom Egiptu, na levoj obali Nila i lokalitet je koji čuva ostatke dva hrama koji su uklesani u stenu i koje je sagradio Ramzes II.

Vrbaska publika će istog dana moći da pogleda i egipatski film „Karmak“, priču o hramovima koji datiraju iz faraonskog doba i koji su danas na listi Svetske baštine organizacije UNESCO.

Na programu u utorak 6. avgusta je film „Borđoš, 7000 godina pre“, koji govori o istraživanjima na lokalitetu Borđoš u blizini Novog Bečeja, koja su započela 2014. godine.

Italijanski film „Rim van Rima II“ reditelja Alesandra Furlana možete da pogledate u sredu 7. avgusta. Film predstavlja jedinstvenu trodimenzionalnu rekonstrukciju najznačajnijih građevina starog Rima i podseća na to da je večni grad osnovan 753. godine pre nove ere, da ima istoriju dugu dva i po milenijuma, te da je na drugom mestu liste najstarijih evropskih prestonica, posle Atine.

O jedinom sačuvanom antičkom objektu na tlu Beograda u koji se može ući govori film „Tajna rimske grobnice“ koji ćete moći da pogledate ostog dana.

Posle toga na programu je film „Bliže Maksimijanu“ reditelja Slobodana Maksića, koji prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom druge kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac kod Sremske Mitrovice.

U četvrtak 8. avgusta moći ćete da pogledate jedini film koji dolazi iz Crne Gore „Praistorija Nikšićkog kraja“, koji otkriva zanimljive detalje nedavnih istraživanja Crvene stijene i Vrbničke pećine u okolini Nikšića.

Posle njega moći ćete da vidite film „Pešter u bronzano i gvozdeno doba“ u kome su predstavljena skorašnja arheološka otkrića iz okoline Novog Pazara.

Poslednjeg dana, u petak 9. avgusta, biće prikazan film „Kraku Lu Jordan“ koji je snimljen na nekoliko značajnih lokaliteta na istoku Srbije i koji prati tragove starih rudarskih tunela, te otkriva originalan način vađenja rude iz III veka nove ere.

Neverovatna sudbina lokaliteta Vinča u beogradskom naselju Banjica predočena je u ostvarenju „Vinča na Banjici“, koje ćete moći da pogledate posle filma „Kraku Lu Jordan“.

„Odežda kneza Lazara“ je poslednji film te večeri i govori o haljini kneza Lazara u koju su njegove mošti obučene i sahranjene posle kosovskog boja, a koja je danas najvredniji eksponat u Muzeju Srpske pravoslavne crkve.