(FOTO) Završeni radovi na uređenju biljne deponije u Kucuri

149

KUCURA - Ekipe PJ "Čistoća" završile su radove na saniranju biljne deponije u Kucuri. Radovi su se obavljali na osnovu rešenja Odeljenja za inspekcijske poslove Opštinske uprave Vrbas.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

Radovi na deponiji, površine trinaest hiljada metara kvadratnih, obavljali su se u dve faze. U prvoj fazi buldozerom je očišćen i nivelisan prostor i naguran otpada u obližnju depresiju. Druga faza odnosi se na pristupni put koji vodi ka deponiji, dužine trista metara, odakle se nagomilano smeće mašinama i vozilima uklanjalo i prebacivalo na plato same deponije.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

“Radnici su četiri radna dana uređivali deponiju kako bi ovaj prostor učinili funkcionalnim. Radovi su se odvijali na nepristupačnom terenu gde je, pored velike količine komunalnog otpada, bilo dosta korovskog rastinja koje je negde dostizalo visinu i do tri metra. Mašinama smo uredili deponiju kako bi ona mogla da služi svojoj nameni. Najveći problem predstavljao je nagomilani otpad duž puta koji vodi do deponije pored kog se nalaze odvodni kanali i oranice”, rekao je poslovođa u PJ “Čistoća”, Mladen Pavlović.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

Većina domaćinstava u Kucuri ima tipizairane kante, a komunalci svakog petka odnose smeće, te ne postoji razlog da se komunalni otpad odlaže na mestima na kojima to nije predviđeno.

U Mesnoj zajednici Kucura kažu da takozvana biljna deponija predstavlja veliki problem otkad postoji.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

“Ovde je bilo razbacano svega i svačega. Najviše je bio nabacan šut, iako u Kucuri postoji deponija za odlaganje šuta koju redovno čisti MZ, dva do tri puta mesečno. Konačno smo rešili problem. Videćemo dokle će da traje. Nadamo se da će građanima proraditi svest i da ovde neće odlagati otpad koji nije predviđen. Zato apelujemo na građane da povedu računa o sebi i o životnoj sredini”, rekao je predsednik saveta MZ Kucura, Stevan Samočeta.

Nekontrolisano odlaganje otpada na deponiji loše utiče na okolinu i zdravlje ljudi. Apelujemo na sugrađane da savesnim ponašanjem i pravilnim odlaganjem otpada doprinesu očuvanju životne sredine.

Pogledajte prilog JKP Komunalac Vrbas: