Koliko je temperatura u Vrbasu, Kuli i Odžacima porasla u odnosu na godinu vašeg rođenja

2646

VRBAS / KULA / ODŽACI - Njujork tajms je nedavno razvio interaktivnu mapu pomoću koje možete da proverite koliko je vaš rodni grad topliji danas nego u godini kada ste se rodili.

Na ovaj način kreatori aplikacije želeli su da skrenu pažnju na ozbiljnost klimatskih promena i na to koliko globalno zagrevanje ima uticaja na naše živote.

Ukoliko ste rođeni u Vrbasu 1960, te godine je bilo očekivano oko osam dana godišnje sa temperaturom višom od 32 stepena, dok danas možemo da očekujemo u proseku 17 dana gde temperatura prelazi 32. podeljak na termometru. Kada budete imali 80 godina, procenjuje se da će područje Vrbasa imati u proseku 26 jako toplih dana. Na području Kule je, recimo, 1990. bilo očekivano oko 10 jako toplih dana, a na području Odžaka je devet godina kasnije procenjeno u proseku 15 isto tako toplih dana godišnje.

Prema analizi naučnika sa Berklija, Rutgersa i Univerziteta u Čikagu, ove vrućine bi mogle da se nastave čak iako države smanje emisiju gasa do kraja veka.

Interaktivnu mapu možete da pronađete na OVOM LINKU i proverite koliko je vaš grad topliji danas u odnosu na godinu vašeg rođenja.