Obaveštenje Opštinske uprave Vrbas o merama biosigurnosti zbog opasnosti od afričke kuge svinja

865

VRBAS - Zbog pojave bolesti afričke kuge svinja u regionu i opasnosti da se ona proširi i na Srbiju, Opštinska uprava Vrbas izdala je obaveštenje o opštim merama biosigurnosti.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Obaveštavaju se i upozoravaju držaoci svinja o potrebi pojačanih opštih mera biosigurnosti na gazdinstvima odnosno farmama jer je područje Južnobačkog upravnog okruga definisano kao područje umerenog rizika od zarazne bolesti afričke kuge svinja, navodi se na opštinskom info portalu.

U obaveštenju stoji i da je Opština Vrbas odredila lokaciju za eventualno zakopavanje leševa životinja i odredila lica koja će biti ovlašćena i dostupna da u slučaju potrebe reaguju u vezi sa navedenim poslovima:

  • Dragan Mihajlović, direktor JAZIP-a: 064/811-84-67
  • Miloš Milić, zamenik direktora JAZIP-a: 064/668-52-20

Afrička kuga svinja

Stalnim rezervoarom virusa smatraju se afričke divlјe svinje koje ne obole ali su dugotrajne kliconoše. Budući da nije zabeležen nijedan slučaj prenosa virusa kontaktom između afričkih divljih i domaćih svinja, pretpostavlja se da se domaće svinje inficiraju ubodom krpelja.

Širenje virusa sa obolele svinje počinje 24 časa pre prvih simptoma i to putem izlučevina iz nosa i genitalnih organa. Krv takođe sadrži velike količine virusa.

Svinje se mogu zaraziti i indirektno kontaktom preko posrednika. Mehanički prenosioci mogu biti insekti, pacovi, ali i čovek (nesterilni veterinarski instrumenti). Prvi slučaj prenosa zaraze na veću udalјenost u Rusiji je konstatovan putem hrane za ličnu potrošnju, piše sajt Poljosfera.

Simptomi bolesti su teško disanje, crvenilo kože, a jedinke prestaju da jedu, postaju depresivne i grupišu se. Bolest se ne leči, niti postoji zaštita vakcinacijom. Jedina mera kontrole i eradikacije bolesti je uklanjanje obolelih i na bolest sumnjivih životinja kao i životinja iz kontaktnih gazdinstava i to ubijanjem u skladu sa Zakonom.

Aktuelne informacije o afričkoj kugi svinja možete pronaći na sajtu Uprave za veterinu.