Da li je leto pravo vreme za operaciju oka?

611

Mnoge osobe koje nose naočare, slažu se da one predstavljaju teret i obavezu, i to naročito leti, po velikim vrućinama. Pored činjenice da se koža znoji, te da naočare često klize sa nosa, leti se javlja i dodatna potreba za nošenjem sunčanih naočara, što sve zajedno ometa uživanje u čarima leta.

dr Branka Ivošević, specijalista oftalmologije

Nosioci kontaktnih sočiva se pridružuju grupi nezadovoljnih, jer je leti veća opasnost od infekcija, a češće su i alergijske manifestacije na očima. Pored toga, sa kontaktnim sočivima je teško nesmetano uživati na plaži, u bazenu ili moru.

Postoje operacije kojima je moguće ukloniti dioptriju i trajno se rešiti potrebe nošenja naočara ili kontaktnih sočiva.

Da li se operacije oka preporučuju u letnjim mesecima ili je bolje sačekati hladnije dane? Na ovu temu razgovarali smo sa dr Brankom Ivošević, specijalistom oftalmologije i direktorkom Centra za lasersku hirurgiju oka „Perfect Vision“ iz Subotice.

„Najbolje ili najgore vreme za operaciju oka praktično ne postoji. Svako vreme je najbolje, ako pacijent tako odluči. Leti radimo operacije podjednako kao i u drugim mesecima, nekad čak i više jer veliki broj pacijenata čeka godišnji odmor kao priliku da tada uradi operaciju, kako bi izbegli izostanak sa posla“, istakla je dr Ivošević, hirurg sa preko 20 godina iskustva.

Zanimalo nas je koliko se razlikuje oporavak nakon operacije oka leti i zimi.

Perfect Vision

„Postoperativni oporavak je isti. Već nekoliko dana nakon operacije, pacijent se može vratiti uobičajenim životnim aktivnostima, a izuzetak su sportske i teže fizičke aktivnosti koje treba izbegavati u prve 2-3 nedelje. Pri svakom izlasku napolju prvih dana nakon operacije, savetuje se nošenje zaštitnih sunčanih naočara, bilo leto ili zima. Letnje aktivnosti (plivanje, ronjenje, sunčanje) dozvoljene su već dve nedelje nakon operacije. Direktno i dugotrajno izlaganje suncu bez sunčanih naočara se svakako ne savetuje mesecima nakon operacije“, navela je dr Ivošević.

Život bez naočara i kontaktnih sočiva

Operacije kojima se postiže savršen vid – lasersko skidanje dioptrije i operacija sa ugradnjom specijalnih sočiva, danas su dovedene do perfekcije zahvaljujući izuzetno naprednoj tehnologiji i sofisticiranim operativnim metodama.

Reč je o brzim, efikasnim i bezbolnim operacijama, koje spadaju u jednodnevnu hirurgiju (pacijent odmah posle operacije ide kući). Poboljšanje vida je gotovo odmah uočljivo, a postoperativni oporavak je brz i komforan.

Centar za lasersku hirurgiju oka „Perfect Vision“ iz Subotice, svojim pacijentima poklanja:

  • 50% popusta na lasersko skidanje dioptrije i
  • 25% popusta na operaciju sa ugradnjom multifokalnih sočiva.

Za više informacija pozovite 024/55-75-75 i 060/55-75-754 ili posetite njihov sajt: http://perfectvision.rs/naslovna/