Počinje agresivno cvetanje ambrozije, sve veći broj ljudi se žali na tegobe

1405

SRBIJA - Avgust i septembar su meseci koji predstavljaju pravi pakao za one koji pate od polenskih alergija, budući da sredinom avgusta ambrozija počinje agresivno da cveta i alergeni se ne smiruju do kraja devetog meseca.

Foto: M. V.

Najveća kontentracija polena ambrozije je u prepodnevnim satima i alergičnim osobama se savetuje da ne izlaze napolje do predveče, kao i da im tokom dana budu zatvoreni prozori, što je gotovo neizvodljivo.

Prema rečima stručnjaka, najbolji način za borbu protiv ambrozije je imunoterapija koja se sprovodi van sezone cvetanja, tako što se pacijentima daju male doze ambrozije. Da lakše prebrodite udarni period pomažu i kapi za nos i oči.

Postoje i određena pravila ponašanja koja će vam umanjiti tegobe, a to su presvlačenje posle svake šetnje i tuširanje i pranje kose pre spavanja. Savetuje se nošenje naočara za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Treba redovno prati ruke i ne dirati oči, a nos možete da ispirate fiziološkim rastvorom.

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10 odsto ljudi. Od svih polenskih alergija, polen ambrozije je uzročnik u 50 do 60 odsto slučajeva. Kod najosetljivijih osoba 8-20 polenovih zrna u kubnom metru vazduha može da izazove jake reakcije, a samo jedna biljka ambrozije proizvodi 1-8 milijardi polenovih zrna.

Pogledajte prilog Radio-televizije Vojvodine: