(VIDEO) JKP Komunalac Vrbas u borbi protiv ambrozije

157

VRBAS - Na području opštine Vrbas počela je akcija košenja ambrozije. Ekipe "Zelenila" u saradnji sa putarima u narednom periodu radiće na suzbijanju ove jednogodišnje korovske biljke koje najviše ima na obodu grada, u njivama, vinogradima i pored kanala.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

„Trenutno se nalazimo na Provalijama odakle počinje košenje ambrozije. Na osnovu ugovora sa opštinskom upravom Vrbas JKP „Komunalac“ pokosiće površinu od oko dvadeset pet hiljada kvadratnih metara koja je pod ambrozijom. Radiće se u užem centru i obodu grada kao i prelaznim putevima ka selima. Košenje ambrozije obaviće se i na Kulskom putu na površini od dvanaest hiljada metara kvadratnih. Najefikasniji način suzbijanja ambrozije je čupanjem biljke iz korena. Ta metoda je pogodna kada su manje površine u pitanju. Na većim površinama košenje se obavlja, ručno i mehanički. Komunalci će i ove godine uspeti da se izbori sa ambrozijom“, rekla je master inženjer pejzažne arhitekture Milica Stević.

Polen ambrozije je jedan od najjačih prirodnih alergena. Najveće vrednosti koncentracije polena ambrozije u vazduhu zabeležene su u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra. Širenje ambrozije veliki je ekološki problem i opasno je ne samo po zdravlje ljudi već i za poljoprivredna područja.

JKP Komunalac Vrbas uništava ambroziju na osnovu ugovora i rešenja nadležnih u opštinskoj upravi, a nepokošene površine mogu se prijaviti Odeljenju za inspekcijske poslove.