Nekoliko škola sa područja Vrbasa, Kule, Odžaka i Sombora prelazi na jednosmensku nastavu

3775

VRBAS / KULA / SOMBOR / ODŽACI - Učenici 204 osnovne škole u Srbiji od 2. septembra će nastavu imati u jednoj smeni, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Osnovna škola "Vuk Karadžić" Crvenka / Foto: Naše Mesto, fotopres.com

Kako je potvrdio ministar prosvete Mladen Šarčević, novi model nastave biće organizovan u svim školama u kojima postoje uslovi za to. On dodaje da mnoge škole već ispunjavaju uslove, a da su u nekim objektima u toku građevinski radovi kako bi prostor bio prilagođen novim potrebama.

Posle redovne nastave, deca će moći da se posvete nekim aktivnostima koje škola bude izabrala, kao i da pohađaju dodatne časove obaveznih nastavnih programa, pripremaju se za takmičenja ili polaganje završnog ispita. Takođe, neke škole će organizovati časove crtanja, stranih jezika, sporta, lepog pisanja i izražavanja i slično.

Među 204 osnovne škole koje od septembra prelaze na novi model, nalazi se i nekoliko objekata sa područja školskih uprava u Somboru i Novom Sadu, odnosno u opštinama Kula, Vrbas, Sombor i Odžaci.

U opštini Vrbas jednosmenska nastava sprovodiće se u osnovnim školama „Petar Petrović Njegoš“ u Vrbasu i „Branko Radičević“ u Savinom Selu. U opštini Kula na novi model prelazi samo Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Crvenki, a u opštini Odžaci OŠ „Miroslav Antić“ u Odžacima i „Ratko Pavlović Ćićko“ u Ratkovu.

Na području grada Sombora na jednosmensku nastavu prelaze OŠ „Dositej Obradović“ Sombor, „Miroslav Antić“ Čonoplja, „Branko Radičević“ Stapar i „Aleksa Šantić“ u Aleksi Šantiću.