(FOTO) U Vrbasu se sprovodi velika akcija suzbijanja ambrozije

1048

VRBAS - U Vrbasu je ovih dana počela velika akcija košenja ambrozije, jedne od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu.

Foto: M. V.

Ekipe JKP Komunalac Vrbas su u borbu protiv ambrozije krenule pre nekoliko dana na Provalijama, a u planu je da se pokosi površina od oko 25.000 kvadratnih metara. Kako su rekli iz „Komunalca“, radovi na suzbijanju ambrozije sprovode se u užem centru i obodu grada, prelaznim putevima ka selima, kao i na Kulskom putu.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

„Najefikasniji način suzbijanja ambrozije je čupanjem biljke iz korena. Ta metoda je pogodna kada su manje površine u pitanju. Na većim površinama košenje se obavlja ručno i mehanički. Komunalci će i ove godine uspeti da se izbore sa ambrozijom“, rekla je master inženjer pejzažne arhitekture Milica Stević.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

JKP „Komunalac“ Vrbas uništava ambroziju na osnovu ugovora i rešenja nadležnih u Opštinskoj upravi, a nepokošene površine mogu se prijaviti Odeljenju za inspekcijske poslove.

Akciju suzbijanja ove korovske biljke izveo je i Ekološki pokret Vrbasa uz pomoć nekoliko firmi koje posluju na teritoriji opštine i JVP „Vode Vojvodine“. Vrbaski ekolozi su akciju sproveli u okviru projekta „Građani u akciji – združeno u korist prirode“, koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Foto: EPV

„Pokošen je izuzetno frekventan prostor oko izletišta na Šlajzu, pomoćni fudbalski i rekreativni tereni i široki prostor oko kanala, sve ukupno oko deset hektara terena. Akcija je, kao i godinama unazad, pokazala da se uz dobru organizaciju i komunikaciju sa važnim akterima u lokalnoj zajednici, za kratko vreme može postići značajan rezultat“, kažu iz Ekološkog pokreta Vrbasa.

Foto: EPV