Učenici SSŠ „4. juli“ boravili u omladinskom kampu u Kanjiži

339

VRBAS - U periodu od 15. do 18. avgusta, učenici Srednje stručne škole "4. juli" iz Vrbasa boravili su u omladinskom kampu u Kanjiži, koji je bio deo projekta "OASIS - Kištelek - Kanjiža: Dopunski turistički razvoj koji se zasniva na prirodnim resursima kao međusobno povezanim različitim elementima regionalnog turističkog sistema".

Foto: Slavica Zečević

Ovaj projekat pokrenut je u cilju razvoja zdravstvenog, omladinskog i sportskog turizma i finansira ga Evropska unija u okviru IPA Interreg prekograničnog programa Mađarska – Srbija 2014-2020.

Kako kaže koordinator projekta u SSŠ „4. juli“ Slavica Zečević, projektne aktivnosti imale su za cilj unapređenje turističkog potencijala pograničnog područja, kao i revitalizaciju sportskih objekata na području Kanjiže i izgradnju novih sportskih terena.

Foto: Slavica Zečević

„Planirano je i da se u mađarskoj opštini Kištelek izgradi centar za savetovanje o zdravlju sa medicinskim tretmanima. U okviru projekta organizovan je sportski kamp za učenike 16 srednjih škola iz Vojvodine, među kojima je bila i srednja škola iz Vrbasa. Zajedno sa mladim Vrbašanima, u kampu su učestvovali mladi iz Apatina, Bačke Topole, Kovačice, Sente, Ruskog Krstura i Subotice. Četiri dana druženja protekla su u srdačnoj atmosferi. Mladi su se družili učestvujući u raznim sportskim igrama, a svoje znanje su pokazali u kviz takmičenju o Evropskoj uniji. Takmičarske ekipe su bile formirane od učenika iz različitih škola kako bi se učesnici što bolje upoznali, jer je jedan od ciljeva kampa i interkulturalni dijalog. Sklopljena su nova poznanstva i ostvareni dobri takmičarski rezultati. Kako članovi pobedničke ekipe, učenice Milica Sabadoš i Julijana Varga osvojile su nagradno putovanje u inostranstvo, a sa njima će putovati i učenik Ilija Jaćimović koji je bio član ekipe koju su učesnici kampa izabrali kao najferplej ekipu. Nagrada za sve učesnike je lepo druženje i razvijanje međuetničke tolerancije i razumevanja“, saopštila je Slavica Zečević.