Pokretni mamograf uskoro u Bačkom Brestovcu i Ratkovu u okviru projekta „Prva mamografija“

601

BAČKI BRESTOVAC / RATKOVO - Opština Odžaci je treća opština po redu u Vojvodini u kojoj će se sprovesti pilot projekat "Prva mamografija“ pod sloganom "Bori se kao žena". Projekat finansira Pokrajinska vlada, a realizuje Klinički centar Vojvodine, dok njegovu uspešnost prati Institut za javno zdravlje Vojvodine i Institut za onkologiju Sremska Kamenica.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako je rekla dr Snežana Bojanić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za zdravstvo, ovo je prvi pokretni mamograf u Vojvodini, potpuno opremljen, za čiju kupovinu je Pokrajinska vlada izdvojila oko 16 miliona dinara, sa ciljem pregleda žena ruralnih sredina, u opštinama gde ne postoji mamograf. U opštini Odžaci, pokretni mamograf biće postavljen u Bačkom Brestovcu od 9. septembra, a nakon toga, pokretni mamograf će biti postavljen i u Ratkovu. Ciljna grupa za preglede su žene od 40 do 49 godina života.

„Snimanje je besplatno, nije potrebna zdravstvena knjižica, jedino lična karta, ili neki drugi lični dokument. Cilj projekta je da se ubrza sama procedura i skrati vreme čekanja od momenta otkrivanja tumora do same operacije. Kod nas je taj period sada dva meseca, u svetu pacijent čeka 45 dana, a mi smo postavili jasan cilj – 35 dana. Tome težimo, jer od trenutka saznanja o nekoj dijagnozi porodica pacijenta i sam pacijent preživljavaju traumu i mi želimo da to vreme skratimo i ubrzamo. Povezali smo sve službe od domova zdravlja, Sremske filijale za RFZO, Saveta mesnih zajednica do Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Želimo da sutra ovaj model bude standard i da kada je nalaz pozitivan pacijentkinja bez zakazivanja odradi sve nalaze koje je potrebno kako bi hirurg mogao da radi operaciju ili odredio dalje lečenje“, rekla je dr Bojanić i dodala da će svaka žena koja bude uradila mamograf dobiti svoj nalaz kod izabranog lekara, a ukoliko se primeti nešto sumnjivo, pacijentkinja će odmah biti kontaktirana telefonom.

O tome zašto je važna prva mamografija i o značaju preventivnih pregleda, žene iz opštine Odžaci će biti u prilici i da čuju na predavanju, koje će dr Snežana Bojanić održati 1. septembra u Bačkom Brestovcu, sa početkom u 17:.00 časova. U Ratkovu, predavanje će biti održano istog dana, sa početkom u 19.00 časova, u svečanoj sali Mesne zajednice.

Pokretni mamograf biće pozicioniran kod ambulante u Bačkom Brestovcu, a nakon obavljenih pregleda biće preseljen kod ambulante u Ratkovu. Žene koje žele da urade svoju prvu mamografiju mogu se prijaviti za pregled od 26. avgusta na broj telefona ambulante u Bačkom Brestovcu 025/5881-048, kao i u Ratkovu na broj telefona 025/5883-038 ili dolaskom do pokretnog mamografa od 9. septembra.