Stefanu Žariću stipendija Međunarodnog saveta muzeja za Japan

534

KULA / KJOTO - Od 1. do 7. septembra tekuće godine, japanski grad Kjoto biće domaćin najvećem muzejskom događaju na svetu, 25. po redu Generalnoj konferenciji Međunarodnog saveta muzeja (ICOM).

Na hiljade muzejskih profesionalaca iz celog sveta će tokom jednonedeljne konferencije odlučivati o novoj definiciji muzeja, aktuelnim problemima struke ali i sociopolitičkim krizama koja pozivaju na globalno redefenisianje muzeja.

IKOM je osnovan 1946. godine sa ciljem dalje profesionalizacije muzejske struke i očuvanja kulturnog nasleđa, a u njegovom osnivanju učestvovala je i tadašnja Jugoslavija, te se na konferencijama Saveta neretko nađu i stručnjaci iz Srbije i regiona. Sam Međunarodni savet muzeja se tako sastoji iz mnogobrojnih takozvanih komiteta, bilo onih specijalizovanih za određeni tip muzeja kao što su na primer Komitet za muzeje prirodnjačke istorije ili Komitet za vojne muzeje, ili nacionalne komitete zemalja članica poput Srbije, Slovenije, SAD itd.

Kao ovogodišnji stipendista Komiteta za kostim – grane Međunarodnog saveta muzeja posvećene modi – mladi Kuljanin međunarodno priznat po svom naučnom bavljenju modom, Stefan Žarić, predstavljaće muzejsku struku Srbije na predstojećoj konferenciji u Japanu. Osvajanjem stipendije za mlade muzejske profesionalce Komiteta za kostim, Žarić je postao prvi srpski dobitnik ove stipendije, koju sada pridružuje stipendijama Vlade SAD, Evropske komisije, londonske Asocijacije istoričara mode, te priznanjima Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti, Mladog heroja kulture i umetnosti Exit Fondacije, te Politikinog priznanja za mladu osobu koja je definisala omladinski umetnički izraz.

„Svake godine pomislim kako je sada vrhunac moje karijere, a onda iznenadim sam sebe. Već sada me čeka još jedna stipendija za Maribor u oktobru, a u Japanu će me dočekati i vest o ishodu stipendije za Estoniju za sledeću godinu. Ponosan sam što mogu da se krećem svetom kao naučnik, istraživač i kustos, ali isto tako besan na sopstvenu sredinu koja to ne prepoznaje, već mnoge mlade profesionalce prisiljava na stručne ili mnogo češće nestručne alternative u inostranstvu. Odlazak u Japan za sada zaista jeste vrhunac moje karijere, jer se za mlade profesionalce iz oblasti mode dodeljuje samo jedna stipendija godišnje, bez obzira na državljanstvo, što znači da su se kandidati iz zemalja u kojima je proučavanje mode na visokom naučnom nivou takmičili sa mnom. Naročito me raduje angažman u Kjoto institutu za kostim, najvećoj muzejskoj modnoj kolekciji na istoku, ali i debate o aktuelnim dešavanjima – klimatskim promenama, političkim i izbegličkim krizama i pitanjima identiteta i trenutno goruće pitanje, pitanje vraćanja kolonijalnih predmeta iz zapadnih muzeja u zemlje porekla“, izjavio je Stefan za „Naše Mesto“ pred put u Japan koji ga očekuje 30. avgusta.

Stefan će pred japanskom i svetskom publikom svoje istraživanje predstaviti 2. septembra u 16:30 časova prema japanskom standardnom vremenu, odnosno 9:30 časova prema lokalnom vremenu. Prenos Stefanovog izlaganja ispratiće beogradski Artis Centar, centar za istoriju, teoriju i menadžment umetnosti na svojoj Fejsbuk stranici: https://www.facebook.com/artiscenter

Kako bismo domaćoj publici približili atmosferu sa konferencije u Kjotu, koja se u tamošnjim medijima naziva Olimpijadom kulture i uvodom u Olimpijske igre u Tokiu naredne godine, „Naše Mesto“ će preneti Stefanovu foto-reportažu sa lica mesta.