Batut: Vrbašani piju ispravnu vodu, u Kuli visok procenat fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti

4253

VRBAS / KULA / ODŽACI / SOMBOR - Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće javnih vodovoda i vodnih objekata u Srbiji na osnovu ispitivanja sprovedenih 2018. godine.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Od 154 kontrolisana javna vodovoda gradskih naselja u Srbiji, 94 vodovoda imaju zadovoljavajući kvalitet vode za piće i spadaju u kategoriju ispravnih. Ispravni su oni vodovodi i vodni objekti kod kojih je analiza pokazala da imaju manje od 5 odsto mikrobiološki neispravnih uzoraka i manje od 20 odsto fizičko-hemijski neispravnih uzoraka na godišnjem nivou. Na teritoriji Vojvodine ispravno je devet vodovoda, a među njima se nalazi i vrbaski vodovod sa 4,1 procentom fizičko-hemijske i 3,7 procenata mikrobiološke neispravnosti.

Rezultati fizičko-hemijskog ispitivanja uzoraka vode za piće iz gradskih javnih vodovoda u Republici Srbiji u 2018. pokazuju da 17 vodovoda ima samo fizičko-hemijsku neispravnost u više od 20 odsto ispitivanih uzoraka godišnje. Prema ovoj metodologiji, vodovod u Odžacima spada u kategoriju fizičko-hemijski neispravnih sa 27,2 procenta neispravnosti.

Somborski vodovod jedan je od pet u Vojvodini u kojima je potvrđena mikrobiološka neispravnost. Upravo u ovom vodovodu procenat mikrobiološke neispravnosti od 19,6 je najviši u Vojvodini, a drugi na teritoriji cele Srbije, posle Despotovca gde je zabeleženo 24,8 procenata.

U kategoriju javnih vodovoda i vodnih objekta sa „udruženom“ neispravnošću spadaju oni koji imaju fizičko-hemijsku neispravnost u više od 20 odsto ispitivanih uzoraka i mikrobiološku neispravnost u više od 5 odsto ispitivanih uzoraka na godišnjem nivou. Vodovod u Kuli je svrstan upravo u ovu kategoriju, budući da je procenat fizičko-hemijske neispravnosti 97,7, a mikrobiološke neispravnosti 13,6.

Kako je navedeno u izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije, najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata. Najčešći uzročnici mikrobiološke neispravnosti su povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupnih koliformnih bakterija, kao i koliformnih bakterija fekalnog porekla.

Posmatrano po oblastima, najveći procenat mikrobiološki neispravnih uzoraka registrovan je u Zapadnobačkoj oblasti od 15 odsto, a najčešći uzrok je prekomerno prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija i Pseudomonas aeroginosa. Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti u Zapadnobačkoj oblasti su povećane vrednosti amonijaka i gvožđa.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ izneo je predloge mera zaštite stanovništva koji obuhvataju permanentnu kontrolu, unapređenje godišnjeg plana ispitivanja i metodologije, izdvajanje sredstava za saniranje najugroženijih javnih vodovoda i kondicioniranje vode i druge aktivnosti koje doprinose poboljšanju kvaliteta vode za piće.

Ceo izveštaj Instituta za javno zdravlje pročitajte na sledećem linku: Izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće javnih vodovoda i vodnih objekata u Republici Srbiji za 2018. godinu

M.V.