Kula bogatija za doktora nauka, Igor Leščešen: Želim da se bavim naukom u Srbiji

3213

KULA - Kuljanin Igor Leščešen odbranio je 27. avgusta doktorsku disertaciju sa temom "Proticajni režim velikih voda Dunava, Save, Tise i Drave u Panonskom basenu" na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Komisiju su činili dr Dragoslav Pavić – PMF Novi Sad, dr Dragan Dolinaj – PMF Novi Sad i dr Marko Urošev – Geografski institut „Jovan Cvijić“ Beograd.

Za potrebe rada Igor je po nekoliko meseci boravio u Bratislavi, Budimpešti i Ljubljani.

S obzirom na to da sve veći broj mladih posle sticanja visokog obrazovanja odlazi u inostranstvo, pitali smo Igora da nam otkrije kakvi su mu dalji planovi i da li želi da ostane u Srbiji.

NM: Koliko je bilo teško doći do zvanja doktora nauka?

Igor: Bilo je mnogo izazova na tom putu, pogotovo što se stvari koje sam radio, ne rade kod nas na geografiji. Poseban izazov je bio objaviti radove koji su neophodni i jedan su od glavnih uslova da bi se pristupilo odbrani doktorskog rada. Izrada disertacije trajala je oko četiri godine.

 

NM: Kakvi su ti dalji planovi? Hoćeš li se baviti naučnim radom ili imaš neke druge ciljeve?

Igor: Voleo bih da se bavim naučnim radom. Trenutno radim kao nastavnik u osnovnoj školi, ali ne vidim sebe tu dugoročno. To je lep posao i rad sa decom je lep, ali bih više voleo da se upustim u taj naučni svet.

 

NM: Dugoročno gledano, da li vidiš sebe u Srbiji ili možda razmišljaš o tome da odeš odavde?

Igor: Ja ne bih išao ako bi mi se ovde stvorila mogućnost da se bavim onim čime želim, međutim situacija kod nas je takva kakva jeste. Ako mi se ukaže neka prilika ovde, ostao bih, a ako ne, naravno da bih otišao.

 

NM: Šta bi ti, na osnovu iskustva, mogao da kažeš mlađima od tebe, koji tek kreću na put sticanja visokog obrazovanja?

Igor: Želim da im poručim da samo treba da budu uporni i da ne odustaju, jer će se usput susresti sa raznim problemima. Biće uspona i padova, ali ako imaju cilj, neka se fokusiraju na to. Iz svih prepreka na koje naiđu izaći će samo jači.