Kula među izabranim opštinama za unapređenje energetske efikasnosti

1195

KULA - U ponedeljak, 2. septembra 2019. godine, u holu Pokrajinske vlade, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručiće predstavnicima 20 lokalnih samouprava ugovore o dodeli sredstava za izradu analize energetske efikasnosti 80 javnih objekata, pre svega osnovnih škola i predškolskih ustanova.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Uručenju ugovora prisustvovaće i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja finansira ovaj projekat.

Ova sredstva odobrena su na osnovu potpisanog memoranduma o razumijevanju između EBRD-a i resornog pokrajinskog sekretarijata za energetiku, koji se odnosi na realizaciju projekta „Energetska efikasnost javnih zgrada Autonomne Pokrajine Vojvodine“.

Na području Vojvodine postoji oko 3.000 javnih objekata o kojima se staraju Srbija, Autonomna Pokrajina Vojvodina i lokalne samouprave, a energetski efikasnije trebalo bi da prvo postanu školske zgrade, kao i objekti zdravstvenih i socijalnih ustanova.

Veća energetska efikasnost znači smanjenje troškove korištenja javnih zgrada koji se plaćaju iz budžeta.

Kula među izabranih 20 lokalnih samouprava

Iako će spisak svih izabranih lokalnih samouprava biti javno objavljen na dan potpisivanja ugovora, potvrđeno nam je da se među 20 izabranih opština nalazi i Kula. Predstavnici opštine Kula će u ponedeljak prisustvovati uručenju ugovora za izradu analize energetske efikasnosti i to za čak četiri javna objekta.

Analiza energetske efikasnosti će biti izvršena u zgradi Opštine Kula kao i u tri objekta iz oblasti obrazovanja.