Herojski čin Milana Bakića: Hitrom reakcijom vozača DZ Kula spasen mladi život u Herceg Novom

8885

KULA / CRVENKA - Prava filmska priča, koja je spojila dve porodice iz Crvenke i Loznice, odigrala se ovog leta na obali Jadranskog mora, u Herceg Novom.

Milan Bakić / Foto: B. Grbić

Izreku da ne nose svi heroji plašt potvrdila nam je priča Milana Bakića, vozača sanitetskog vozila u Domu zdravlja Kula, koji je brzo i profesionalno odreagovao i spasao život jedanaestogodišnjeg deteta, postupajući smireno i po pravilima pružanja prve pomoći.

Naime, Milan Bakić je sa porodicom i kumovima otputovao na more u Herceg Novi i drugog dana odmora otišao na plažu. U isto vreme, na istom mestu, tu se zatekao i jedanaestogodišnji Mihajlo iz Loznice sa svojim roditeljima, koji već godinama letuje u ovom mestu. Želeći da skoči u vodu, Mihajlo se popeo na mol, ne znajući da su u toku građevinski radovi. Padom na leđa, dečak je udario glavom u stenu, a junak naše priče odmah je istrčao iz vode i priskočio u pomoć.

“Zatekao sam stravičan prizor, dete je skroz bilo krvavo. Polako sam ga uzeo ispod ruku i uz pomoć ljudi koji su se tu zatekli odneo ga do peškira. Dete je imalo teške povrede, počelo je teško da diše i da povraća, zbog čega sam ga okrenuo na bok”, rekao nam je Milan, prisećajući se da je u tom trenutku dotrčao i Mihajlov otac Dimitrije.

Milan kaže da je dečak u tom trenutku počeo da pada u neku vrstu kome, zbog čega ga je štipao za obraze i polivao vodom kako bi ga održao u svesnom stanju. U međuvremenu je stigla i hitna pomoć i odvezla ga sanitetom, a lekari su ustanovili da ima frakturu lobanje šest centimetara, duboku povredu na glavi i da mu je slomljen sedmi pršljen, zbog čega je bilo pitanje da li će ponovo moći da hoda.

“Imam 15 godina staža i ovo sam uradio najsmirenije što sam mogao, to radim i na poslu”, kaže Milan Bakić i dodaje da je tek kasnije postao svestan koliko veliku stvar je uradio.

Dimitrije Vlaović rekao nam je da se njegov sin Mihajlo uspešno oporavlja i da je pušten kući, odakle odlazi na terapije. Na svu sreću, povrede, iako teške, nisu ostavile veće posledice i dečak već sada pomalo hoda.

Prisećajući se tog stravičnog događaja, Dimitrije je želeo da napomene koliko mu je značilo što je Milan postupio profesionalno i uspeo da ga smiri razgovorom dok su čekali da stigne hitna pomoć. “Mnogo znači kada se u ovakvoj situaciji pored vas nađe neko kao što je Milan. Nadam se da ćemo uspeti što pre da se vidimo i izljubimo kao rođena braća. Zahvalan sam mu do neba”, dodaje Dimitrije.

Ovo je još samo jedan u nizu događaja koji nam pokazuju važnost poznavanja pružanja prve pomoći. Kao vozač saniteta, Milan Bakić imao je obavezu da stekne sertifikate o pružanju prve pomoći, a upravo znanje koje je stekao na obuci i radeći sa medicinskim osobljem spasilo je jedan mladi život. To je ujedno i lekcija za sve nas, jer nikad ne znamo u kakvoj situaciji ćemo se naći.

M. V.