Donacijom nemačke organizacije GIZ do izgradnje kompostilišta u Vrbasu

597

VRBAS - Opština Vrbas potpisala je sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ ugovor o donaciji vredan 420.000 evra, za izgradnju postrojenja za kompostiranje biorazgradivog otpada i nabavku prateće opreme.

Ugovor je potpisan na osnovu Sporazuma o učešću u GIZ projektu „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena – DKTI“, čime bi se smanjila emisija gasova sa efektom staklene bašte i istovremeno proizvodio kompost.

Iz lokalne samouprave su saopštili da će postrojenje imati kapacitet za obradu 2.000 tona zelenog otpada godišnje, a proizvedeni kompost se dalje može koristiti kao zamena za organsko đubrivo u poljoprivredi ili kao materijal za pokrivanje postojeće deponije. Ovim se takođe otvara mogućnost i za nova radna mesta, prenosi vrbaski opštinski sajt.

U saopštenju se navodi da opština Vrbas, pored izgradnje postrojenja i prateće infrastrukture na postojećoj deponiji, planira i uspostavljanje reciklažnog centra i transfer stanice na istoj lokaciji. Podsećamo da je GIZ početkom ove godine donirao opštini Vrbas kamion za primarnu separaciju biorazgradivog otpada, vredan 200.000 evra, čime je pružena dodatna podrška unapređenju sistema upravljanja otpadom na teritoriji opštine.

U julu ove godine u Opštini Vrbas održan je sastanak sa predstavnicima GIZ-a, na kojem se razgovaralo o aktivnostima na planu uključivanja neformarlnog sektora u proces upravljanja otpadom. Budući da se oko 80 odsto otpada sakupi u neformalnom sektoru, predviđeno je da se u Kucuri osnuje zadruga sakupljača sekundarnih sirovina koja će ovu delatnost učiniti ekonomski i ekološki održivom i uvesti je u legalne tokove.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac rekao je da će realizacijom ovog projekta Vrbas i okolina dobiti mesto za obradu otpada po savremenim evropskim standardima i zdravu životnu sredinu, kao rezultat toga. On dodaje da je zadovoljan što naša opština uspeva da pronađe svoje mesto u međunarodnim projektima koji doprinose unapređenju kvaliteta života građana.