Evropska nedelja mobilnosti od 16. do 22. septembra i u Vrbasu

334

VRBAS - Opština Vrbas će u periodu od 16. do 22. septembra septembra biti deo Evropske nedelje mobilnosti, koja se obeležava s ciljem da utiče na ljude da se, umesto automobila, opredele za alternativne vidove prevoza.

Ovogodišnja kampanja, čiji je slogan „Pešačite sa nama!“, sprovodi se na predlog Saveta za bezbednost saobraćaja, a tema je bezbedno pešačenje i vožnja biciklom.

Kako je najavio Aleksandar Nikolić, član Saveta za bezbednost saobraćaja i koordinator ove kampanje u Vrbasu, tokom nedelje će biti organizovane razne aktivnosti, poput akcije zajedničke vožnje biciklima i akcije „Dan bez automobila“ kada će centar grada biti zatvoren za saobraćaj i ukrašen crtežima i porukama najmlađih sugrađana. Zajednička vožnja biciklima će biti prilika da se ukaže na probleme sa kojima se biciklisti susreću, kada je reč o bezbednosti saobračaja. Nikolić je najavio i tribine posvećene promociji održave urbane mobilnosti i energetski održivim razvojem i klimatskim promenama.

Najavljene tribine održaće se 17. septembra, a Dan bez automobila 19. septembra, kada će biti održana i zajednička vožnja biciklista. Vrbašani će tokom ovog dana bicikl voziti ulicama Maršala Tita, Pete proleterske brigade, Save Kovačevića, Bačkom, delom Ivana Milutinovića, Njegoševom, Svetozara Markovića, ponovo Bačkom, Narodnog fronta, a vožnja se završava u centru grada. Okupljanje biciklista je u 17:30, a vožnja počinje u 18:00 časova. Savet za bezbednost saobraćaja podeliće biciklistima 100 promotivnih majica.