Top 5 znamenitosti Zemuna koje morate obići

5757

Smešten na ušću reke Save u Dunav, Zemun privlači sve veći broj turista i stranaca željnih da upoznaju njegovu autentičnost. Svoju jedinstvenost grad duguje brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima, kaldrmisanim ulicama, ugostiteljskim objektima, splavovima, kafanama i zanatskim radnjama.

Zemun / Foto: Julian Nyča - CC BY-SA

Za Zemun se često može čuti da je „grad u gradu“, veliki je industrijski centar sa industrijom kože i obuće i tekstilnom industrijom. Zemun krasi i čuveno pozorište Madlenianum, poznato po izuzetnim pozorišnim i operskim predstavama.

Ovaj grad krase spomenici kulture, salaš, zelene površine, kej, arheološka nalazišta, crkve različitih religijskih zajednica i jedinstvena arhitrktura.

1. Gardoš

Tragovi najstarijeg naselja u Zemunu pronađeni su u blizini Gardoša, današnjeg naselja i vidikovca sa kog se pruža pogled na Dunav i Beograd.

Jedno od najpoznatijih obeležja Zemuna jeste kula na Gardošu – Milenijumski spomenik, koja se može videti na gotovo svim razglednicama kupljenim u ovom gradu. Kula je izgrađena za vreme ugarske monarhije, a na istom mestu očuvana je i posećena do danas.

Kula na Gardošu/ Foto: Miljan Simonović – CC BY-SS

2. Veliko ratno ostrvo

Rečno ostrvo na ušću reka Save i Dunava predstavlja nenaseljenu oazu mira i zelenila. Pored toga, ovo ostrvo je prirodni rezervat za čak 196 vrsta ptica!

Severni deo ostrva krasi peščana plaža poznata pod nazivom Lido. Plažu tokom leta poseti veliki broj gostiju, koji uživaju u zelenilu, odbojci na pesku, čak i turniru u rvanju.

3. Kuća sa sunčanim satom

Jednospratna građevina kao još jedan spomenik kulture grada Zemuna podignuta je davne 1823. godine. Kuća je prepoznatljiva prema sunčanom satu na fasadi, koji tokom sunčanih dana pokazuje lokalno vreme.

4. Zemunski kej

Zemunski kej ili Kej oslobođenja je zasigurno prva asocijacija građana Beograda na Zemun. Omiljeno šetalište mnogih prati desnu obalu reke Dunav, veliki kazino, riblje restorane i splavove. Vremenske prilike retko predstavljaju prepreku posetiocima, te se na šetalištu mogu videti i najmlađi i najstariji gosti!

5. Zemunski park

Park u Zemunu krase listopadno i listopadno drveće, gde je 15 stabala pod zaštitom države. Stablo ginka staro je čak 100 godina, a slične starosti je i ostalo zaštićeno drveće.

Pored zelenila u gradskom parku u Zemunu nalaze se i Zemunska gimanzija, Poljoprivredni fakultet, osnovna škola, sportski centar, pravoslavna i katolička crkva u izgrađene u baroknom stilu.

Prijatan boravak u Zemunu lako je upotpuniti udobnim smeštajem bez traganja za slobodnim sobama u hotelima. Stan na dan Zemun pruža niz pogodnosti za kraći ili duži boravak. Stanovi su moderno opremljeni, gradskim prevozom odlično povezani sa centrom Beograda i smešteni u mirnom kraju Zemuna.