Koliko mogu da zarade programeri u Srbiji?

1104

Jedna od najbrže rastućih industrija u Srbiji, ali i u svetu je svakako programiranje. Sa razvojem novih tehnologija, raste i potreba za programerima koji su sve traženiji kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Trendove rasta prati i obrazovni sistem koji svake godine sprovodi izmene i uvodi nove IT smerove u srednjim školama i na fakultetima, ali isto tako postojeće smerove u obrazovanju prilagođava novim trendovima. Tako možemo videti da se u Srbiji trenutno školuju kadrovi za buduće poslove u oblasti programiranja, mašinskog učenja, veštačke inteligencije, obnovljivih izvora energije, itd. Tempo prilagođavanja obrazovnog sistema diktira potražnja radne snage na tržištu, pa samim tim trenutni kapaciteti na državnim, ali i pojedinim privatnim univerzitetima nisu dovoljni.

Međutim, kada je reč o privatnim školama, kod njih se razlikuju još neke stvari. Privatne srednje škole, ali i fakulteti mogu brže da reaguju na promene koje kao rezultat donose moderne, najatraktivnije IT smerove koji, narodski rečeno, učenicima i studentima mogu brzo da se isplate.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kao treći igrač na tržištu, pojavljuju se privatni IT kursevi koji obučavaju polaznike za precizno određene delatnosti u IT industriji, što automatski povećava šansu za brzo pronalaženje posla. Za razliku od državne škole koja traje nekoliko godina i koja prolazi kroz više različitih oblasti, IT ili programerski kursevi svoj fokus stavljaju na jedan programski jezik. Na ovaj način, polaznik posle 30-40 časova i dosta samostalnog vežbanja stiče veštine koje odmah može da upotrebi na tržištu, odnosno, da brže pronađe posao.

O mogućnostima zarade razgovarali smo sa vlasnicima kompanije KoloTree sa sedištem u Novom Sadu koji imaju veliko iskustvo u različitim domenima sistem integracija, sistemskog programiranja i web programiranja. Prema njihovim rečima, kvalitetni senior programeri mesečno zarađuju najmanje tri, četiri prosečne plate u Srbiji. Što se oblasti tiče, svakako su najtraženiji programeri koji “pričaju” Javu i C#.

Na naše pitanje kakva iskustva imaju sa polaznicima koji su završili kurs programiranja u okviru neke organizacije ili kompanije, dobili smo sledeći odgovor:

“Kursevi u organizaciji neke kompanije po nama predstavljaju win-win situaciju i za kompaniju kao i za polaznika, naravno ako polaznik da svoj maksimum prilikom pohađanja. Kompanija sa jedne strane ima pristup novim kadrovima i može da odgovori zahtevima tržišta, dok sa druge strane polaznik je u prilici da se zaposli i na neki način utiče na svoju budućnost i stvori sebi i svojoj porodici bolju perspektivu. Treba imati na umu da je materija jako obimna i zahteva svakodnevno vežbanje i rad na sebi. Prosto, ovo je profesija u kojoj se stvari jako brzo menjanju i čovek je primoran da stalno uči nove stvari. Ne treba se ni zavaravati, ovo nije posao za svakoga, ali ukoliko imate sklonosti ka IT-u i zaista želite nešto da promenite, ovo je prava prilika. Svaka ozbiljnija firma, koja ima potrebe za dodatnom radnom snagom, će dati šansu kvalitetnom junioru, bez obzira na njegov background”, kažu u ovoj kompaniji.