Čedomir Janičić predstaviće svoju knjigu somborskoj publici

224

SOMBOR - U četvrtak, 26. septembra od 18:00 časova u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" biće održana promocija knjige „Et in Arcadia ego” autora Čedomira Janičića.

Zbirka „Et in Arcadia Ego“ sadrži 14 priča nastalih u većem vremenskom rasponu koji obuhvata period tranzicije, kraj jugoslovenske Arkadije i početak novog, umreženog doba.

Zbirka pokazuje nemogućnost zasnivanja novih arkadija bez obzira na to da li se radilo o intimnim uspomenama, ideološkim rajevima na zemlji, begu u umetnost, očekivanjima od drugačijih geografskih i istorijskih ambijenata od onih u kojima živimo.

Čedomir Janičić je rođen 1967. godine u Zadru. Osnovnu i srednju školu završio je u Somboru, a na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je istoriju umetnosti. Objavljuje poeziju i prozu u književnim časopisima i onlajn portalima i zastupljen je u nekoliko regionalnih zbornika proze i poezije.

Sa tri kratke priče zastupljen je u knjizi „Otisci srca planete“ („Beografiti“, Beograd, 1995), nagrađen je za priču „Vitez, Servantes, đavo &…;“  kao i u Zbirnoj antologiji najlepših ostvarenja sa konkursa za kratku priču na jednoj stranici 1987‒1997 „Čuvari ozona“ (Beograd, 1997), koju su priredili D. Albahari, M. Pantić, P. Lazić i V. Pavković.

Priča „Simon i Pola“ iz zbirke „Et in Arcadia Ego“ nagrađena je drugom nagradom na konkursu Kulturno prosvetnog društva „Trorečje“.

Na konkursu književnog kluba Kaprijan Račanin pesme „Dan prvi“ i „Kopelija“ nagrađene su prvom nagradom ‒ Zlatni kladenac (2017. godine), a pesma „Godina malog cara“ – Bronzani kladenac (2019. godine).

Objavio je e-knjigu priča „Et in Arcadia Ego“, u izdanju Media Art Content, Ltd Novi Sad, 2015. godine.
Radi kao muzejski savetnik istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor.

O knjizi će govoriti Branko Ćurčić, književnik i Čedomir Janičić, autor, a domaćin večeri je Nataša Turkić, direktor Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.