(FOTO) (VIDEO) Patron Eparhije bačke po prvi put proslavljen u Vrbasu

1456

VRBAS - Patron Eparhije bačke, Čudo Svetog Arhangela Mihaila u Honi, proslavljen je 19. septembra u Vrbasu.

Foto: Tamara Miljanić

Svetu arhijerejsku liturgiju na platou ispred Hrama Vaznesenja Gospodnjeg služio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a sasluživali su Preosvećena gospoda episkopi: budimski Lukijan, banatski Nikanor, vranjski Pahomije, kruševački David, niški Arsenije, dalmatinski Nikodim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, umirovljeni episkopi Filaret i Jovan, vladike bački Irinej i mohački Isihije, sveštenstvo i monaštvo Bačke eparhije i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Čudo Svetog Arhangela Mihaila u Honi obeležava se kao zvanična slava Eparhije bačke od 1971. godine, a Vrbasu je ove godine po prvi put pripala čast da bude domaćin proslave.

Posle svete liturgije, obeležavanje eparkijske slave svojim nastupima su uveličali Etno grupa „Avaz“, KUD „Zavičajno vrelo“ iz Kucure, pesnik Blagoje Baković, narodni guslar Miloš Laketić, glumac Mikica Petronijević i i pojci hrama Vavedenja presvete Bogorodice iz Vrbasa.

Na predlog episkopa bačkog Irineja, arhijerejske gramate priznanja dodeljene su načelniku Policijske stanice Vrbas Vladu Glođoviću i Vladimiru Vrbaškom, za izgradnju Vaznesenjskog hrama, kao i za generalnu obnovu Vavedenjskog hrama u Vrbasu.

Izgradnja Vaznesenjskog hrama u Vrbasu počela je 2007. godine, po nacrtima arhitekte Ljubiše Folića. Hram je građen u kombinaciji vizantijskog i moravskog stila.