U opštinama Zapadnobačkog okruga u toku obuke za nezaposlene

633

CRVENKA / ODŽACI / SOMBOR - U Zapadnobačkom okrugu u toku je realizacija pet obuka za tržište rada za 2019. godinu u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

U Somboru je organizovana obuka za viljuškariste za pet polaznika koja će trajati 127 školskih časova. Tokom obuke polaznici će se upoznati sa rukovanjem i manevrisanjem viljuškarom, vrstama viljuškara, načinom održavanja, dijagnostikom i otklanjanja sitnih kvarova, transmisijom viljuškara, organizovanjem radnog mesta i zaštitom na radu.

U opštini Kula, tačnije, u Crvenki, se realizuje obuka za krojenje i šivenje u koju je uključeno pet nezaposlenih lica sa evidencije nezaposlenih u Kuli. Obuka se sastoji iz teorijskog dela i radne prakse. Obuka je započela 2. septembra i trajaće do 26. novembra.

U Odžacima su u toku dve obuke i to obuka za gerontodomaćice za šest polaznika i obuka za ručno tkanje u koju je takođe uključeno šest polaznika. Tokom obuke za ručno tkanje polaznice se upoznaju sa ramovima i razbojima za ručno tkanje, snovanjem i građenjem osnove, izradom i čitanjem tkačkih šema, tkanjem različitih vrsta tkanina, sa starinskim tkanjem i tkanjem trakama. Po završetku obuke polaznice koje uspešno završe obuku ostaju na radnoj praksi u trajanju od 20 radnih dana.

Nakon uspešno završenih obuka polaznicima će biti uručeni sertifikati.

U toku oktobra se očekuje i početak osnovne informatičke obuke ECDL u koju će biti uključeno 20 osoba sa invaliditetom.