U Somboru najavljena promocija knjige “Običaji, vjerovanja i svakodnevni život Srba na Kordunu” Mileta Bosnića

358

SOMBOR - Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ iz Sombora organizuje predstavljanje knjige "Običaji, vjerovanja i svakodnevni život Srba na Kordunu ", autora Mileta Bosnića, u utorak 8. oktobra u 18:00 časova, u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke.

O knjizi će govoriti docent doktor Miloš Petrović i Mile Bosnić, autor.

Knjiga je prikaz narodnog života, običaja i verovanja Srba sa Korduna. Opisuje godinu dana života u jednom kordunaškom selu kroz običaje od rađanja, slave, Božića, ostalih crkvenih praznika, do svadbe i sahrane.

Oslikava igre kod blaga, igre na prelu, mobe, ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo, izglede kuća,  gospodarskih zgrada i nošnje.

Prezentovan je zavidan broj  pesama i igara iz Korduna, kao i domaćih jela. Naveden je popis svih sela, prezimena i pripadajućih im slava.

Mile Bosnić je rođen 30.10.1958. godine u Virovitici. Nakon završenog Fakulteta političkih nauka 1982. godine vraća se u Pašin potok na Kordunu. Jedan je od osnivača i prvi predsednik SKD „Sava Mrkalj“.  Za vreme građanskog rata bio je predsednik opštine Slunj, poslanik u Skupštini RSK i ministar trgovine u Vladi RSK. Izbegao je  1995. godine i od tad živi i radi u Pančevu.