(VIDEO) Krsturčanka Ivana Budinski jedna od pet osoba u Srbiji koje se bave slepim miševima

1507

RUSKI KRSTUR - Ivana Budinski, naučnica iz Ruskog Krstura, ima prilično neobično zanimanje kojim se bavi mali broj ljudi u Srbiji.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Naime, ova tridesetdvogodišnja Krsturčanka jedna je od pet osoba u Srbiji koje se bave istraživanjem i rehabilitacijom slepih miševa.

Njena fascinacija ovim životinjama počela je kada je sa 16 godina boravila u Istraživačkoj stanici Petnica. Tada je prvi put imala kontakt sa slepim miševima za koje kaže da su fantastični i potpuno drugačiji od drugih životinja.

Ivanin posao, između ostalog, podrazumeva izlazak na teren na poziv građana i spasavanje zalutalih i povređenih slepih miševa. Briga o neobičnim životinjama podrazumeva i neobične metode, a Ivani ništa od toga nije teško jer joj je želja da do kraja života radi sa ovim krznenim letećim sisarima.

Naučnica iz Ruskog Krstura uskoro će doktorirati na temu istraživanja slepih miševa na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ u Beogradu, a karijeru planira da nastavi u inostranstvu jer u Srbiji nema dovoljno uslova za bavljenje ovom oblašću.

Kratak prilog o Ivani Budinski pogledajte u nastavku: