Od 282 uzorka vode u Kuli, 156 neispravno. Najčešće povišena koncentracija amonijaka i gvožđa

2461

KULA - Iako nam je voda u domaćinstvima stalno dostupna, moramo se zapitati kakvog je kvaliteta, pogotovo što u poslednje vreme sve veći broj građana ukazuje na čudan miris, ukus i naravno boju vode - tri parametra koje voda nikako ne sme da ima.

Ilustracija / Foto: N. Janjanin

Često na društvenim mrežama možemo videti fotografije i video snimke zamućene vode koja izlazi iz slavine, kao i brojne komentare i negodovanja korisnika koji reaguju na takvo stanje u vodovodnoj mreži u Kuli. Nažalost, građani reaguju tek kada primete da voda ima određenu boju, a tada je već kasno. Pored zamućenosti, postoji još nekoliko parametara koji su često prisutni u vodovodnoj mreži, a koji mogu u velikoj meri da utiču na kvalitet vode.

Pre nego što uđemo u detalje, osvrnućemo se na rezultate ankete koju smo sproveli putem našeg portala. Upitali smo naše čitaoce da li piju vodu sa česme, a njih ukupno 481 nam je odgovorilo ovako:

Najveći broj odgovora je negativan, čak 26.61%

Kao što možemo da vidimo na grafikonu, najveći broj odgovora je negativan, odnosno kad saberemo anketirane koji vodu koriste za kuvanje, ali je ne piju, kao i one što su ranije pili, ali sada ne i na kraju građane koji otvoreno kažu da ne piju vodu sa česme, matematika kaže da više od 55 odsto anketiranih ne pije vodu koja dolazi iz gradskog vodovoda. Kao zamenu, građani obično kupuju flaširanu vodu i tako dodatno opterećuju kućni budžet.

Institut “Batut” ukazao na neispravnost vode

Da je nepoverenje građana u vodu sa česme opravdano, pokazuje izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” o kome smo već pisali, ali vredi ponoviti.

Naime, prema izveštaju o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće javnih vodovoda i vodnih objekata u Srbiji na osnovu ispitivanja sprovedenih 2018. godine, vodovod u Kuli je svrstan u kategoriju javnih vodovoda i objekata sa “udruženom” neispravnošću, budući da je procenat fizičko-hemijske neispravnosti 97.7 odsto, a mikrobiološke neispravnosti 13.6 odsto.

Šta to tačno znači upitali smo Zavod za javno zdravlje Sombor, koji redovno vrši analize pijaće vode u opštini Kula.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

“U periodu od 01.09.2018. do 01.09.2019. iz kulskog vodovoda su uzeta 282 uzorka vode, što podrazumeva 282 ispitivanja na mikrobiološku ispravnost i 282 ispitivanja na hemijsku ispravnost. Rezultati uzorkovanja se upoređuju sa važećom zakonskm regulativom, a to su Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće 42/98, 44/99 i 28/19.

Kao zdravstveno ispravni uzorci računaju se uzorci koji zadovoljavaju hemijskim i mikrobiološkim kvalitetom zahteve Pravilnika. Takav slučaj je retkost s obzirom na to da se u Kuli ne vrši prečišćavanje vode, već samo njena dezinfekcija pre puštanja u vodovodni sistem. Sama sirovina, odnosno sirova voda koja se dobija iz bunara na izvorištima je takva da u sebi ima povećanu koncentraciju amonijaka, gvožđa i mutnoće i ta svojstva zadržava i voda u vodovodnoj mreži”, piše u odgovoru ZZJZ Sombor.

Prema rečima odgovornih lica iz Zavoda za javno zdravlja Sombor, dobra stvar u svemu je da prisutne materije (amonijak, mutnoća i gvožđe) menjaju samo organoleptička svojstva vode, a ne utiču na zdravlje potrošača vode. Zbog toga potrošači mogu imati primedbe na kvalitet vode (neprijatan miris, ukus vode ili mutnoća).

Rezultati hemijskog ispitivanja

Što se tiče mikrobiološkog kvaliteta vode, u ZZJZ Sombor su nam rekli da je on u okviru 90 odsto odgovarajućih analiza, što je dobro. Kao glavni uzrok mikrobiološke neispravnosti pojavljuje se izolacija aerobnih mezofilnih bakterija koje pokazuju stanje same vodovodne mreže, a nisu direktno u vezi sa zdravljem potrošača.

Kada pogledamo rezultate analize pijaće vode u Kuli, na hemijskom ispitivanju je “palo” 49 odsto uzoraka i to najčešće zbog povećane koncentracije amonijaka i gvožđa. U procesu mikrobiološkog ispitivanja utvrđeno je da svega 10 odsto uzoraka nije ispravno i da se pored aerobnih mezofilnih bakterija tu sreću i koliformne bakterije, ali i fekalne streptokoke.

Rezultati mikrobioloških ispitivanja

Pored Kule, muku sa vodovodom muče i građani u još 33 gradska naselja u Vojvodini, koja važi za deo Srbije sa najmanjim kvalitetom vode. Da tragedija bude veća, u 2018. godini se povećao broj neispravnih uzoraka, a posmatrano po oblastima, najveći procenat mikrobiološki neispravnih uzoraka registrovan je u Zapadnobačkoj oblasti (15 odsto) i Severnobanatskoj oblasti (9.9 odsto).

Građanima Kule ostalo je samo da se nadaju da će u skorijoj budućnosti nadležni postaviti uređaje za filtriranje sirove vode, uz pomoć kojih bi voda bila hemijski ispravna i naravno, daleko zdravija nego sada.

N. Janjanin