Pruzi Vrbas – Kula – Sombor hitno potrebna rekonstrukcija, radovi najavljeni za narednu godinu

2530

VOJVODINA - Infrastruktura železnice Srbije je, uporedo za izgradnjom pruge Beograd - Budimpešta, počela sa radovima na obnovi regionalnih pruga u Vojvodini.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Trogodišnji projekat, koji je započet prošle godine, podrazumeva obnovu regionalnih pruga u celoj zemlji u ukupnoj dužini od 750 kilometara.

Portparol Infrastruktura železnice Srbije Nenad Stanisavljević rekao je da je u planu rekonstrukcija deonice pruge od Novog Sada do Bogojeva, gde će se raditi sanacija staničnih koloseka na železničkim stanicama Futog, Karavukovo, Odžaci i Gajdobra. Na ovim stanicama će biti zamenjena 31 skretnica, što će omogućiti da brzina vozova bude povećana na 80km/h u putničkom i 50km/h u teretnom saobraćaju.

Stanisavljević je istakao da je pruga od Vrbasa, preko Kule, do Sombora, u dužini od 52 kilometra, procenjena kao najznačajnija i najhitnija za rekonstrukciju naredne godine.

Ove godine u toku je rekonstrukcija dve pruge na teritoriji Vojvodine, od subotice do Sente i od Kumana do Banatskog Miloševa.

Pruga Subotica – Senta izgrađena je 1889. godine i poslednji put je remontovana dvadesetih godina prošlog veka, zbog čega je brzina na ovoj deonici bila 10 do 20 km/h, a nosivost 16 tona po osovini. Stanisavljević je rekao da će ova pruga biti jedan od alternativnih pravaca za vreme izgradnje pruge za velike brzine Novi Sad – Subotica.