(VIDEO) (FOTO) Tri decenije Haiku festivala u Odžacima

286

ODŽACI - U Odžacima je 15. oktobra održano veče haiku poezije, čime je proslavljeno trideset godina Haiku festivala u ovom gradu.

Više od 150 učesnika iz zemlje i regiona učestvovalo je na ovogodišnjem konkursu, a prvu nagradu osvojio je Dobrašin Jelić iz Beograda. Drugo mesto osvojila je Ljubica Stojanović iz Zemuna, a treće Milenko Šarac iz Pljevalja. Priznanje za najbolji ciklus otišlo je u ruke Borisava Trajkovića iz Sombora.

Direktorka Narodne biblioteke „Branko Radičević“ Biljana Zlatković rekla je da manifestacija ne jenjava ni posle 30 godina i da se svake godine prijavi sve više i više učesnika. Ona je ovom prilikom najavila štampanje svojevrsne enciklopedije u kojoj će se naći svi koji su učestvovali na Haiku festivalu u protekle tri decenije. U prikupljanju materijala pomogao je osnivač Haiku festivala u Odžacima Vojislav Milenković, koji je dao svoju arhivsku zbirku. Ovaj projekat sprovodi se u saradnji sa Filološkim fakultetom u Beogradu i u planu je da izađe iz štampe do kraja ove godine.

Program ovogodišnjeg festivala uveličali su muzičari Nemanja, Nemanja i Mirko, kao i pozorišni i televizijski glumac Slobodan Stefanović, prvak drame i mjuzikla Pozorišta na Terazijama, koji je otpevao nekoliko pesama.

Selektor jubilarnog Haiku festivala po treći put je bio pisac i novinar iz Beograda Mirko S. Marković, koji je rekao da ovu kulturnu manifestaciju prati već 18 godina i da se taj vremenski period poklapa sa neka tri perioda koja smo prošli kao društvo.

Marković je rekao da je najveći uspeh ovog festivala upravo to što postoji, jer su retke manifestacije koje opstaju toliko dugo kao Festival haiku poezije u Odžacima. On dodaje da, kada se čitaju stihovi sa prvog festivala i oni nastali danas, oseća se ista snaga i deskriptivnost koja poziva na umetnički dijalog.

„Festival traje zahvaljujući, pre svega, posvećenosti ljudi koji se bore sa realnošću i imaju snagu da svoju misao podele sa nekim drugim. Mislim da je to odraz sredine u kojoj festival opstaje i to treba čuvati“, kaže Marković.

Pogledajte video sa 30. Festivala haiku poezije u Odžacima: