(FOTO) Korisnici Gerontološkog centra Vrbas na izletu u Sremu i Mačvi

384

VRBAS - U četvrtak 17. oktobra korisnici i zaposleni u Gerontološkom centru Vrbas ostvarili dugo planirani izlet u bližu i daleku prošlost posetom Sremu i Mačvi.

Hodočasnike je prvo dočekala Mala Remeta, manastir sa najmanjim brojem monahinja u zemlji. Obnavljan vekovima snagom strpljenja i predanosti sada je sjajna oaza duhovnog mira koji se udiše dušom i očima. Kamen crkve pokrova Presvete Bogorodice sjaji se kao dragulj u dolini okružen cvećem i zelenilom kao i bogatim voćnjacima na osunčanoj padini iznad. Putnike je ražalostilo opraštanje ali su dalje poneli poklon koji će sa radošću otvarati tokom narednih godina.

„Putujući ka reci Savi sigurnim vozilom Titelprevoza odmarali smo oči na zelenim pitomim selima i sretali čobane, te ubrzo su stigli u Sremsku Mitrovicu, grad davno posvećen Svetom Dimitriju. Pomalo već umornima od puta svakome je prijao lep doček i predah pre uranjanja u priče daleke prošlosti ovog nekada značajnog rimskog carskog grada. Zaista treba posetiti ovo drevno mesto i postati svestan viših nivoa prolaznosti života. Izložba dela Carskog grada Sirmijuma je veoma upečatljiva i dugujemo veliku zahvalnost našim arheolozima i istoričarima što su nam na opipljiv način prikazali daleke milenijume ljudskog postojanja“, kažu putnici i zaposleni.

Kraj ovogodišnjeg izleta je putnike poveo na desnu obalu reke Save u Mačvansku Mitrovicu u Etno zdanije Zmaj od Noćaja. Porodica Čupić posvetila je ovo mesto svojim slavnim precima a posebno čuvenom vojvodi Prvog srpskog ustanka Stojanu Čupiću čiji je život i ustanički poduhvati vezan za ovaj kraj Mačve. Srdačan doček sa njegovim potomcima Svetislavom i Aleksandrom nas je zauvek sprijateljio, a dvorište domaćinstva i zgrade izgrađene nekadašnjim načinom graditeljstva u Mačvi prenele u prošle vekove. Okrepljeni domaćom hranom dolazimo polako u stanje sevdaha jer smo dočekani i praćeni pesmom uz besede nadahnutog i prijemčivog domaćina Svetislava Čupića i prikupljene i izložene predmete iz starih vremena.

Dok je sunce grejalo leđa autobusa sa povratnom destinacijom ka severu postalo je jasno da će ovogodišnja ekskurzija koju su organizovali radni terapeuti i uprava Gerontološkog centra Vrbas ostati u dugom sećanju učesnika.

Pogledajte kako je bilo na izletu: