U Vrbasu i Odžacima obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

238

VRBAS / ODŽACI - Edukativnim radionicama i predavanjima organizacije Crvenog krsta u Vrbasu i Odžacima skrenule su pažnju na trgovinu ljudima, jednu od navećih opasnosti današnjice, povodom obeležavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Foto: Crveni krst Vrbas

Ovogodišnji realizator ispred Crvenog krsta Vrbasa bila je Jasmina Rad, vršnjački edukator u programu Prevencije trgovine ljudima.

U saradnji sa službom OŠ „Svetozar Miletić“ u Vrbasu, tokom protekle nedelje realizovane su vršnjačke radionice iz ovog programa za učenike trećeg razreda. Pored crteža, kojima su deca izražavala svoje mišljenje o ovom problemu ili svoja iskustva koja mogu biti važna kad je tema trgovine ljudima u pitanju, oni su učili kratke pesmice iz edukativnog materijala Crvenog krsta Srbije. Na završnoj radionici, na kojoj su učestvovala deca iz sva četiri odeljenja trećeg razreda OŠ „Svetozar Miletić“, recitovanjem pesmica, koje govore o merama opreza i situacijama i kad možemo biti u opasnosti, poslata je poruka sa ovogodišnjim sloganom „Bliže je nego što misliš“.

Foto: Crveni krst Vrbas

Crveni krst Odžaci je ovaj značajan datum obeležio predavanjima i uređenjem štanda u centru Odžaka i podelom edukativnog materijala sugrađanima kako bi im ukazali na ovaj problem i njegove posledice. Takođe, realizovana su predavanja u OŠ „Miroslav Antić“ u Odžacima. Ciljna grupa bili su učenici osmih razreda, a predavanje je držala Nevenka Stevanović.

Foto: Crveni krst Odžaci

Evropska Komisija 2007. godine proglasila je 18. oktobar za Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se širom Evrope organizuju aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti javnosti o problemu i posledicama trgovine ljudima. Aktivnosti koje Crveni krst sprovodi imaju veliki preventivni značaj, jer su usmerene na decu i mlade, kao posebno ugrožene ciljne grupe, ali i na profesionalce koji, u svom radu, mogu doći u kontakt sa žrtvama trgovine ljudima.

Foto: Crveni krst Odžaci

Sve dosadašnje akcije Crvenog krsta u Srbiji povodom obeležvanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima ocenjene su kao veoma uspešne i zapažene su od strane mnogih partnera širom zemlje i regiona.