Da li ćemo se opametiti? Vojvodina u plamenu zbog neodgovornih vlasnika njiva

1682

VOJVODINA - Servis Svemirske agencije NASA, koji satelitski prati i beleži požare širom sveta, daje nam zabrinjavajuću sliku o našoj životnoj sredini.

Požari u oktobru / Foto: firms.modaps.eosdis.nasa.gov

Naime, jesenji period tradicionalno je rezervisan za paljenje strnjike na njivama, što je protivzakonito, a za ovo delo, prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu zaprećena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, od 25.000 do 250.000 za preduzetnika i od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice.

Osim što predstavlja opasnost po živote i imovinu, poljoprivredni stručnjaci upozoravaju da se spaljivanjem biljnih ostataka na njivama stvara nemerljiva šteta kada su u pitanju kvalitet i plodnost zemljišta.

Najviše požara od početka meseca zabeleženo je u okolini Pančeva, gde je gorelo čak 584 puta. U našem okruženju, najmanje se palilo u okolini Sombora i Odžaka, a nešto više u opštinama Kula i Vrbas.

Požari u periodu od 22. do 29. oktobra 2019. / Foto: firms.modaps.eosdis.nasa.gov

Sam pogled na mapu zabrinjava, a period masovnih požara po Vojvodini ide pod ruku sa velikim zagađenjem vazduha koje proteklih dana stvara velike tegobe osobama sa disajnim problemima.

Iako mapa ukazuje na to da problem sa požarima imaju i naše komšije u Bugarskoj i Rumuniji, količina zapaljenih površina je neuporedivo manja od one u Vojvodini.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je sistem koji će alarmirati svako paljenje strnjike na njivama. Platformu je razvio institut Biosens, u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom i na ovaj način biće moguća indentifikacija požara na svakoj parceli u realnom vremenu.