Od prvog novembra obavezno korišćenje zimskih guma

769

SRBIJA - Agencija za bezbednost saobraćaja obaveštava vozače da je od 1. novembra do 1. aprila obavezno korišćenje sve četiri zimske gume, ukoliko su na kolovozu sneg, led ili poledica.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako je navedeno u saopštenju Agencije, u navedenom kalendarskom periodu vozači moraju da budu opremljeni lancima ili drugim sredstvima za povećanje trakcije, ukoliko idu van naseljenog mesta. Napominje se takođe da dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti najmnje 4 milimetra i da nije dozvoljeno postavljanje pneumatika sa klinovima.

Ukoliko su na kolovozu sneg, led ili poledica, lanci se montiraju na pogonske točkove, na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. U neseljenim mestima nije neophodno posedovati lance.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja napominju da su zimski pneumatici bolji za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni, kao i da je konstrukcija metalnog kostura zimske gume tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, najbolje prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da prilagode vožnju uslovima na putu, poštuju saobraćajne propise i budu oprezni tokom vožnje.