Promocija romana „Krvavi Božić“ autora Vladimira Đorđevića u somborskoj biblioteci

131

SOMBOR - U sredu, 6. novembra s početkom u 18:00 časova u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" biće održana promocija romana "Krvavi Božić" autora Vladimira Đorđevića.

Izvod iz recenzije Nemanje Devića – istoričara:

„Pred nama je roman zasnovan na stvarnim događajima i istorijskim činjenicama. Glavni junak, starac Vasilije, kao da je potomak i duhovni naslednik Popovićevog Čiča Milutina. Pripada toj srpskoj vertikali i živom lancu, koji je i u najtežim vremenima, i u ratu i u miru, prenosio zavet: Za krst časni i slobodu zlatnu, sa oca na sina, sa deda na unuka. Dubina ideala i čistota duše oca Vasilija, danas su nam teško dostupni i gotovo neshvatljivi, čime zapravo gledamo sebe u ogledalu, koliko smo se promenili i udaljili od svog izvorišta.

On nas uči o prošlosti, ali nas i poučava budućnosti. Piše srpskim jezikom, ali govori i jezikom Čoveka. Važni su nam „znakovi pored puta“, poruke oca Vasilija: „Teška je to stvar, zemlju koja je krvlju junaka plaćena, za srebrnjake prodavati.“

„Dok nam je sloge u kući propast će da nas obilazi.“

„Dobro razmislite u koje se kolo hvatate. Ne zaboravite, sve je važno, i ko do vas igra, i ko vodi kolo, i ko svira i čije se kolo svira“.

 U ovoj knjizi, međutim, nije nam se obratio samo on. Njegovim glasom progovorili su svi naši preci, koji na srpsku budućnost gledaju našim očima.“

Vladimir Đorđević je rođen u Kragujevcu 1976. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu. Objavio je pet knjiga, od kojih je jedna zvanična lektira za učenike osnovnih škola u Srbiji. Član je Udruženja dramskih pisaca Srbije. Napisao je preko trideset drama, od kojih je nekoliko izvođeno na domaćim i međunarodnim festivalima. Neke od njih postavljene su i na scenama u inostranstvu. Autor je scenarija za televizijski igrani i obrazovni program. Urednik je i recenzent nekoliko knjiga. Dobitnik je više značajnih priznanja, za razne oblasti umetničkog i društvenog delovanja.

U programu učestvuju: Vladimir Đorđević, autor, Jelena Milić, moderator, Katarina Bogdanović, vokalni solista i Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.