Niža cena grejanja u Vrbasu

1685

VRBAS - Opštinsko veće opštine Vrbas dalo je saglasnost na odluku o ceni snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom za grejnu sezonu 2019/2020.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Navedenom Odlukom Javnog komunalnog preduzeća „Standard“ utvrđene su cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom za grejnu sezonu 2019/2020, koje su niže za pet odsto u odnosu na cene korišćenja toplotne energije iz prethodne grejne sezone.

Fiksni deo naknade po metru kvadratnom za stambeni prostor, ukupno sa PDV-om od 10 odsto, iznosi 30,76 dinara, a za školski i poslovni prostor 38,45. Varijabilni deo naknade po kWh za stambeni prostor sa obračunatim PDV-om od 10 odsto iznosi 6,08 za stambeni, odnosno 7,60 za školski i poslovni prostor.

Za korisnike koji nisu priključeni na kalorimetar cena za metar kvadratni sa PDV-om od 10 odsto je 101,73 za stambeni prostor i 127,16 za školski i poslovni prostor.

Razlog za umanjenje fiksnog dela cene su smanjeni fiskni troškovi zbog smanjenja troškova održavanja sistema daljinskog grejanja, ostalih materijalnih i nematerijalnih troškova i povećanja ostalih prihoda.

Varijabilni deo cene umanjen je zbog povećanja energetske efikasnosti toplotnih izvora, odnosno bolja iskorišćenost energenta i umanjenje gubitaka na distributivnoj mreži toplovodnog sistema daljinskog grejanja.