Predstavljanje romana „Persson“ autora Nikole Lekića u somborskoj biblioteci

72

SOMBOR - U sredu, 13. novembra s početkom u 18:00 časova u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" održaće se promocija romana "Persson" autora Nikole Lekića.

O knjizi:

Ko je ko u samoći starog stana?

Mladi samozvani pesnik Nikola Nikolajević bez prihoda je i bez krova nad glavom. Njegova sestra mu pronalazi stan u drugom gradu i ubrzo posle preseljenja nestaje bez traga. Samome u ogromnom stanu koji kao da je zaboravljen od sveta, prelivajući se kroz njegove prostore, u Nikolajeviću se bude strahovi koje uzavrela mašta samo uvećava. Da stvar bude gora, čudna porodica kojoj stan pripada stanuje na istom spratu. Nikolajević se trudi da ostane neprimećen, provodi dane u preispitivanju i snolikim predstavama, razgovarajući sa sobom i zamišljenim prijateljem. Sluteći da prezime vlasnika na pločici ulaznih vrata predstavlja upozorenje, ispunjen strepnjom da sam stan povlači konce njegove sudbine, neočekivano dobija priliku da otkrije izlaz iz sveta u kojem lebdi između sna i stvarnosti.

Suptilno pripovedajući o borbi za fizičku slobodu i slobodu duha, stvarajući filmsku atmosferu Polanskog i Hičkoka, „Persson“ izrasta u uzbudljivu savremenu priču o samoći, unutrašnjim lomovima i ljubavi.

O autoru knjige:

Nikola Lekić je rođen 1989. u Beogradu. Detinjstvo i prvu mladost proveo je u Kruševcu i Somboru. Studirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Trenutno živi i radi na relaciji Novi Sad – Beograd.

Piše kratke, srednje i duge forme, sa rimom i bez rime. Objavljivan u književnim časopisima i nekoliko zbornika kratkih priča. 2014. godine fotokopir mašinom štampao svoj prvi roman Žbun u pedeset primeraka. 2016. kao samizdat objavio roman u pričama Trafika, u tiražu od 500 primeraka, sa kojim je uspeo dopreti do nešto šire čitalačke publike. 2018. godine fotokopir mašinom štampao roman „Persson“ u pedeset primeraka rasprodatih u nekoliko dana nakon prvog predstavljanja knjige.

„Persson“ u izdanju Lagune njegov je prvi zvanično objavljeni roman.

O knjizi će govoriti: književnik Branko Ćurčić i Nikola Lekić, autor. Domaćin večeri će biti Nataša Turkić, direktorka Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.