Dan domaćeg filma 14. novembra u Vrbasu

195

VRBAS - Filmski centar Srbije u saradnji sa DOKSrbija nastavlja realizaciju projekta Dan domaćeg filma, ove godine u 20 gradova Srbije u cilju promocije domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni.

U četvrtak, 14. novembra od 20:00 sati u bioskopu Jugoslavija u Vrbasu biće prikazan film „Radnička klasa odlazi u raj“ u režiji Marka Cvejića. Program obuhvata besplatnu filmsku projekciju i razgovor sa članovima filmske ekipe.

Film dokumentuje priče nekadašnje radničke klase, koja se u današnjoj Srbiji suočava sa realnošću društva u tranziciji. Prikazan je svakodnevni život petorice radnika u propalim industrijskim gigantima u Zrenjaninu, gradu koji je bio jedan od najvažnijih jugoslovenskih privrednih centara.

Ova intimna drama, koja je izgrađena na filmskoj estetici vojvođanskog ležernog ritma, predstavlja novi pogled na zaboravljene junake radničke klase. Oni se, bez dobrog razloga, nadaju da će budućnost doneti barem tračak stabilnosti, poštovanje društvenih vrednosti i dostojanstvo minulog vremena. Svakog dana iznova pobeđuju vreme, sistem i siromaštvo. Njihove priče su priče savremenog srpskog društva, ali istovremeno i portret modernog sveta.

Pogledajte trejler filma „Radnička klasa odlazi u raj“: