Pozorišna predstava „Sudbine u magli“ u petak u bioskopu Jugoslavija

405

VRBAS - U petak, 15. novembra u 17:00 časova, u bioskopu Jugoslavija biće odigrana predstava "Sudbine u magli", Srpske gimnazije "Nikola Tesla" u Budimpešti i Srpskog pozorišta u Mađarskoj.

Pozorišna predstava „Sudbine u magli“, rađena je po motivima romana „Voz savesti“ Dragomira Dujmova, srpskog pisca iz Mađarske i profesora srpskog jezika i književnosti u Srpskoj gimnaziji „Nikola Tesla“ u Budimpešti.

Izvode je gimnazijalci ove škole, članovi dramsko-pozorišne radionice „Suncokret“, koju je osnovala profesorka dramske pedagogije Zorica Jurković, 1993. godine, sa ciljem da okupi decu koja žele da se bave glumom i da omogući deci srpske nacionalnosti rođenoj u Mađarskoj vežbanje maternjeg jezika.

Prateći osnovnu ideju romana, pozorišnim scenama je obuhvaćeno vreme od 1914. kada se desio atentat u Sarajevu, do refleksa tog događaja na srpsku enklavu u Mađarskoj. Glavni junak je Živa Radosav. On učestvuje u Velikom ratu, koji je za Srbe iz Mađarske bratoubilački, a koji će doneti raspad Austrougarske monarhije.

Organizator programa je Narodna biblioteka „Danilo Kiš“.