Saopštenje JKP Komunalac Vrbas o kvalitetu vode i obavezi plaćanja usluga

2472

VRBAS - Poslednjih dana u javnosti su se pojavile razne vrste dezinformacija, koje unose pometnju među stanovnike naseljenih mesta opštine Vrbas, a odnose se na kvalitet vode u naseljenim mestima, obavezu plaćanja komunalnih usluga, sudske postupke koji su u toku i slično. Ovim putem informišemo javnost o stvarnom stanju, kako ne bi bili dovedeni u zabludu od strane nepromišljenih i neodgovornih pojedinaca.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

Nelogični su i netačni podaci da voda u naseljenim mestima ne mora da se plaća jer nema potreban kvalitet, s obzirom na to da ona ima svoju vrednost i troškove proizvodnje. Svako ko nešto potroši to mora i da plati. Apsurdno je da neko potroši vodu, a onda ne želi da je plati jer smatra da nije kvalitetna.

U naseljenim mestima opštine Vrbas isporučuje se voda koja je prošla sve potrebne tehnološke procese, a na njen lošiji kvalitet utiče sastav zemlje na kojoj se nalaze bunari. Zbog ovih objektivnih okolnosti izgrađene su eko česme koje proizvode pijaću vodu i čija upotreba je besplatna.

Ovaj problem traje više decenija, a njegovo rešenje je pri kraju, s obzirom na to da će uz pomoć Republike Srbije i nemačke banke KfW krajem ove godine/početkom sledeće početi izgradnja vodovodne mreže ka naseljenim mestima. Voda će se distribuirati iz Vrbasa, a poznato je da grad Vrbas ima vodu visokog kvaliteta, što je potvrđeno i u ispitivanju Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Batut”.

U medijima i na internet portalima se pojavila “presuda” kojom se navodno korisnici oslobađaju obaveze plaćanja utrošene vode, a da niko nije spomenuo da taj postupak nije okončan i da je na tu presudu uložena ustavna žalba i revizija. Postoji na stotine drugih presuda koje obavezuju korisnike da plate ono što su potrošili.

Apelujemo na sve korisnike da uredno plaćaju usluge koje im pruža JKP Komunalac Vrbas. To je njihova zakonska obaveza, jer svaka usluga koja se pruži ima svoju vrednost i troškove, ali i iz razloga da neplaćanjem ne bi doveli u pitanje dalje funkcionisanje komunalnog preduzeća koje pruža usluge od opšteg interesa. Još jednom apelujemo na korisnike da u rokovima izmiruju svoje obaveze za isporučenu vodu, jer će u protivnom morati biti primenjene zakonom predviđene mere.

Po Zakonu o komunalnim delatnostima proizvodnjom i distribucijom vode može da se bavi isključivo komunalno preduzeće, ne postoji mogućnost da to radi mesna zajednica, ili neko treće lice. Skupljanje potpisa i peticija da se vodovod vrati mesnim zajednicama je uzaludno trošenje energije, jer zakon to ne dozvoljava. Ostaje nejasno zbog čega neko neosnovano pobunjuje stanovnike naseljenih mesta, daje im netačne podatke, dovodi ih u zabludu i unosi nemir među korisnike.

Još jednom napominjemo da je uz projekte koji su u toku, izvesna nova vodovodna mreža na teritoriji cele opštine Vrbas, kojom će se isporučivati voda visokog kvaliteta. Za to su najviše zaslužni građani koji redovno izmiruju svoje obaveze i koji su nam dali podršku da JKP “Komunalac” Vrbas učinimo modernom firmom, koja će pružati usluge visokog kvaliteta. Hvala vam na tome! – navodi se u saopštenju.