Blues Rangers proslavljaju četvrt veka postojanja nastupom u Sport Starsu u Kuli

224

KULA - U subotu, 16. novembra, bend Blues Rangers će nastupom u Sport Starsu u Kuli proslaviti 25. rođendan. Svirka počinje u 22:00 sata, a ulaz je slobodan uz 20 dinara na piće.

Blues Rangers, bend ili samo pokret nekolicine entuzijasta nastao je pre 25 godina kao produkt druženja dvojice muzičara slične muzičke provenijencije i kao posledica prevazilaska klasičnih rok bendova. Krajnji cilj svega bio je očuvanje izvorne tradicije američkih crnaca i svih onih „manjina“ na tlu Amerike koje su se mešale svojom kulturom pa samim tim i muzikom.

Sve to trebalo je biti autentično eksperimentisanje u blues, folk i rag time muzici sa korištenjem autentičnih štimova i instrumenata. Otuda proizilazi i ime benda što bi značilo nešto kao „čuvari bluz tradicije“.

U početku to je bio duet koji su činili Saša Desnica (akustična gitara, bendžo i vokal) i Mirko Kukić (akustična slide gitara i vokal). Duet je nastupao po zrenjaninskim i beogradskim klubovima. Nešto kasnije bend postaje trio jer mu se pridružuje i usni harmonikaš Sava Ristić iz Beograda, a trio od tada nastupa aktivnije i kao rezultat saradnje 1997. godine nastaje dvanaest pesama snimljenih na DAT traci kao demo snimak. Bend sa prekidima radi i povremeno se okuplja sve do 2006. godine, kada se trio proširuje sa novim članovima Mikijem Almašijem (usna harmonika) i Nenadom Brkićem (bas gitara). Od tada pa sve do današnjih dana grupa nastupa kao trio, kvartet, a retko kao kvintet.