(FOTO) Svečanim programom u Kulturnom centru obeležen Dan opštine Kula

1315

KULA - U sali Kulturnog centra 16. novembra je po treći put svečano obeležen Dan opštine Kula, čime se sećamo oslobođenja našeg mesta u Prvom svetskom ratu.

Foto: N. Janjanin

Pred punom salom Kulturnog centra nastupio je mešoviti orkestar pod rukovodstvom Teodore Dimitrijević. Mešoviti orkestar broji 40 članova, a čine ga članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, „Gvardije“ iz Požarevca i „Stanislav Binički“ iz Beograda.

U okviru programa prikazan je i petnaestominutni film o aktivnostima Opštine u proteklom periodu, posle čega se prisutnima obratio predsednik opštine Kula Damjan Miljanić koji je rekao par reči o planovima i nekim budućim projektima koji će poboljšati kvalitet života naših sugrađana.

Hrabri dobrovoljac iz Amerike, Kuljanin Đura Bogojevac, vratio se u domovinu po objavi rata 1914. godine. Posle četiri godine ratovanja, u činu narednika, na čelu svog voda u sastavu čete pod komandom poručnika Radovana Matejića, Bogojevac je došao u svoje rodno mesto kao oslobodilac. Bilo je to 16. novembra 1918. godine, na Đurđic.

Odluka o obeležavanju Dana opštine Kula doneta je na sednici Skupštine opštine Kula 12. februara 2015. godine, dok je Komisija za utvrđivanje naziva ulica i određivanje praznika razmatrala dostavljene predloge i mišljenja i donela zaključak da se za Dan opštine utvrdi 16. novembar.