Štand posvećen prevremeno rođenim bebama u nedelju ispred pošte u Kuli

380

SRBIJA - Svake godine 17. novembra obeležava se Svetski dan prevremeno rođenih beba. U svetu se godišnje pre vremena rodi 15 miliona beba, a samo u Srbiji više od 4.000 ili 11 beba svakog dana.

Pretpostavlja se da se u svetu svako deseto dete rodi pre termina, a ukoliko bi razvijenije zemlje ozbiljnije krenule u kampanju preventive prevremenih porođaja, moglo bi da se predupredi čak 58.000 porođaja pre termina. Na taj način, bebe bi u sigurnom maminom stomaku ostale do predviđenog termina.

U svetu godišnje umre skoro milion prevremeno rođenih beba, a mališani koji se rode pre termina mogu imati kasnije probleme u rastu i razvoju.

U Kuli ispred pošte će u nedelju, 17. novembra u 12:00 biti postavljen štand posvećen prevremeno rođenim bebama. U saradnji sa unijom žena deliće se flajeri, a tapetarska radnja Rimar će simbolično podeliti 17 ljubičastih jastuka najmlađim sugrađanima.

Mnogi gradovi i opštine se svake godine odazivaju apelu Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali div” da daju svoj doprinos podizanju svesti javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od aktivnosti je i osvetljavanje građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje.