U SSŠ „4. juli“ u Vrbasu održana radionica o cirkularnoj ekonomiji

339

VRBAS - U okviru projekta "Cirkularna ekonomija u mojoj opštini - CIRCLE", 18. novembra je održano predavanje i radionica na temu cirkularne ekonomije u vrbaskoj Srednjoj stručnoj školi "4. juli". Radionici su prisustvovali i učenici Gimnazije "Žarko Zrenjanin".

Projekat „CIRCLE“ sprovode članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Pored srednjih škola iz Vrbasa, u projektu „CIRCLE“ učestvuje i devet drugih srednjih škola škola iz Srbije (Sombor, Subotica, Novi Sad, Vršac, Bečej, Ruski Krstur, Vrbas, Beograd, Šabac, Loznica).

Ovo je treći put da Departman gostuje u Vrbasu. Tema prve godine bila je reciklaža i ambalaža, dok su druge godine srednnoškolci saznali više o otpadu kao energentu. Najnovija radionica je osmišljena da informiše i edukuje srednjoškolsku populaciju o aktuelnoj temi cirkularne ekonomije i važnosti ovog koncepta u aktivnostima upravljanja komunalnim otpadom.

U sklopu radionice učenicima su izloženi osnovni koncepti cirkularne ekonomije i problematike upravljanja otpadom. Navedene aktivnosti su imale za cilj da učenicima pruže jasnu sliku o najaktuelnijim politikama za zaštitu životne sredine, kako na lokalnom, tako i na državnom i evropskom nivou. U drugom delu radionice, učenici su dobili praktičan zadatak na kojem će zajednički raditi u narednom periodu. Rezultate svog rada će predstaviti u februaru 2020. godine u Novom Sadu, na Fakultetu tehničkih nauka, gde će kao i prethodne dve godine biti organizovane dvodnevne aktivnosti za sve predstavnike škola učesnica na projektu.