Učenici kuvarskog smera posetili Plus Cash&Carry u Kuli i stekli praktična znanja

1282

KULA - Učenici prvog razreda Ekonomsko-trgovinske škole u Kuli, smer kuvar, posetili su Plus Cash&Carry, gde su mogli da vide praktičnu primenu onoga što uče na časovima stručnih predmeta.

Zaposleni u Plus Cash&Carry prvo su upoznali učenike sa vrstama mesa, načinima sortiranja, sečenja i pokazali im na koji način treba da vode računa o higijeni, budući da se radi o osetljivoj namirnici. Od izuzetne važnosti bili su i saveti kako da rukuju noževima, a učenici su bili u prilici da vide i specijalne metalne mesarske rukavice i kecelju, koji štite od povrede oštrim sečivom.

Poseta je nastavljena obilaskom pekare u kojoj nastaju ukusna peciva koja možete da kupite u Plus Cash&Carry. Učenici su i ovog puta mogli da vide i saznaju nešto zanimljivo, ali i da sami oblikuju kiflice i druga peciva. Koji je magični sastojak za pravljenje lisnatog testa i kakva mašina je potrebna da bi se pecivo topilo u ustima, đaci su mogli da vide na licu mesta i učestvuju u izradi.

Važna namirnica kojom će budući kuvari često rukovati je i riba, pa su ih radnici tokom posete proveli i kroz ribarnicu, naučili ih kako se postupa sa živom ribom, kako se zamrznuta riba pravilno odlaže i koje se sve vrste nalaze u prodaji.

Učenici su pokazali veliko interesovanje za svaku oblast kroz koju su ih ljubazni zaposleni u Plus Cash&Carry proveli i pokazali su znanje kada su u pitanju teme kroz koje su prošli od početka školske godine.

Profesor Srđan Keravica kaže da je izuzetno zadovoljan onim što su učenici tokom posete mogli da saznaju.

„Ova poseta će mnogo pomoći deci koja su bila ovde, iz prostog razloga što su imali priliku da vide vrste i delove mesa, kao i način obrade. Takođe su se upoznali sa vrstama, skladištenjem i čuvanjem ribe, pravljenjem peciva i slično. Deca su ovde imala mogućnost da vide mnogo toga i čak i da učestvuju u radu. Prošle godine smo ovde doveli učenike koji su sada druga godina i obilazak je imao dobre rezultate“, kaže Keravica i dodaje da je sa upravom kompanije dogovorena poseta i naredne generacije kuvara, nadajući se da će ovo prerasti u tradiciju.

On se ovom putem zahvalio kompaniji na gostoprimstvu, kao i upravi Ekonomsko-trgovinske škole.

Druženje je nastavljeno u kuhinji gde je ljubazno osoblje učenike poslužilo svežim pecivima i Relax sokovima, posle čega su zajedno sumirali utiske.