(VIDEO) Svečano obeležena 73. godišnjica od dolaska kolonista iz Crne Gore u Kulu

1557

KULA - U prostorijama firme "Žitomedia" u Kuli u subotu je održana svečanost kojom su obeležene 73 godine od odseljavanja kolonista iz Crne Gore u Kulu.

Prikaz vagona u kome su putovali kolonisti / Foto: N. Janjanin

Svečani program priredili su amateri Kulturno-umetničkog društva “Durmitor”, a prisutni su mogli da prate i nastup zdravičara, recitatora i uživaju u zavičajnim izvornim pesmama. Jedan deo programa odvijao se ispred firme „Žitomedia“, gde je postavljen originalni vagon kojim su porodice 1946. godine putovale od Crne Gore do Kule.

Pored velikog broja kolonista i njihovih potomaka, proslavi su prisustvovali i predsednik opštine Kula Damjan Miljanić, njegov zamenik Karolj Valka i generalni konzul Crne Gore u Srbiji Dragan Đurović.

Miljanić je rekao da je i on sam potomak kolonističke porodice i dodao da se naša zemlja dosta razvila u poslednje 73 godine, čemu su, između ostalog, doprineli i kolonisti i njihovi potomci.

Posle obraćanja predsednika opštine i svečanog uvoda, program je nastavljen u prostorijama firme, gde je upriličena izložba fotografija kolonističkih porodica, dokumenata i etnografskih eksponata. Prisutni su na video-bimu mogli da vide inserte iz pozorišnih predstava „Velika drama“ i „Voz“, posle čega je priređen koktel.

Pogledajte video prilog: